2017. november 25-én, szombaton a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány műhelykonferenciát rendezett „Natúrpark a Tápió-vidéken” címmel Nagykátán. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai együttműködő partnerként csatlakozott a rendezvényhez.
A környezetvédelem, valamint a helyi térségek jövőjének biztosítása a kor legnagyobb kihívásai közé tartozik vidéken. E kettős célt együttesen szolgálja a natúrparkok létrehozása – fogalmazott Czerván György a „Natúrpark a Tápió-vidéken” konferencia megnyitóján.
 
Az agrárgazdaságért felelős államtitkár a rendezvényen elmondta: ahhoz, hogy a vidéki életminőség javuljon, jövőképet és biztos megélhetést kell adni az ott élő embernek. Ezt szolgálja számos vidékfejlesztési elképzelés, köztük a natúrparkok létrehozása. Ezek ugyanis alapvetően nem természetvédelmi egységek, sokkal inkább olyan, természeti és kulturális értékekben, látnivalókban gazdag kirándulóhelyek, amelyek az oda látogatók pihenését, kikapcsolódását szolgálják. Erre épülhet az a hálózat, amely a szállásadáson, vendéglátáson, turisztikai szolgáltatásokon keresztül megélhetést ad a helyben élőknek.
 
Tőlünk nyugatabbra egyfajta divat a natúrparkok létrehozása, idehaza alig néhány ilyen működik. 2020-ra azonban már mintegy húsz magyarországi natúrpark létrehozását tervezik, nem közömbös tehát, hogy ebben a versenyben ki fut be előbb. A létrehozandó Tápió Natúrparkkal kapcsolatban Czerván György így fogalmazott: „ha turisztikai szempontból nézzük térségünket, nincsen ugyan világörökségi területünk vagy kiemelkedő turisztikai attrakciónk, de van számos színes, értékes mozaik, ami megnyerő lehet az ide látogatóknak, ha azt gondosan összeépítjük. Vannak védett területeink, szép tájaink, fürdőink, vendéglátóhelyeink, gazdag történelmi hagyatékunk a szkíta aranyszarvastól a tavaszi hadjáratig, vannak kiválóságaink, akiket egy ország ismer Kincsemtől egészen Juhász Rolandig.”
 
A bevezető előadások egyikét „A natúrparkok, mint a táji együttműködésen alapuló térségfejlesztés modellterületei” címmel a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. natúrparki témáért felelős szakértője, Kiss Gábor tartotta. A délután folyamán hasznos beszélgetés bontakozott ki a szép számú helyi érdeklődő által felvetett témák kapcsán.
 
A Tápió Natúrpark létrehozásának előzetes munkái évek óta folynak. Jelenleg készül az a szakmai háttértanulmány, amelynek alapján a természetvédelemért felelős miniszter dönt majd a cím odaítéléséről. Ha minden a helyiek számításai szerint alakul, jövő tavasszal létrejöhet Magyarország legújabb natúrparkja.
 
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a jövőben is segíteni kívánja a natúrparki kezdeményezéseket a természetvédelemért felelős miniszter által adományozott natúrparki névhasználati cím megszerzésében. Reméljük, hogy a közeljövőben a Tápió-vidéken és más vidéki térségeinkben is eredményes táji léptékű együttműködések bontakoznak ki, hozzájárulva ezzel természeti-táji örökségünk megőrzéséhez és fenntartható módon történő hasznosításához.
 
Forrás: FM Sajtóiroda, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása