Tavaly a balatoni strandok alig fele vállalkozott a Kék Hullám Zászló minősítő rendszer megmérettetésére, idén június közepétől, a hivatalos strandnyitások után járja be a zsűri a nevezést benyújtó helyeket, hogy eldöntse, melyik érdemel, hány csillagos zászlót. A strandminősítés pénteki, gyenesdiási nyitórendezvényén szó esett a vízbiztonságról, új kutatásról és a kutyás strandokról is.
 
Balassa Balázs, a minősítő rendszert működtető Balatoni Szövetség elnöke elmondta, a balatoni strandokon nagy fejlődést hozó, közel 2 milliárd forintos hazai támogatással megvalósuló, 55 balatoni fürdőhelyet érintő strandfejlesztési programot tavaly év végéig kellet volna befejezni. Különböző nehézségek (a tervezés, engedélyeztetés elhúzódása, megfelelő kivitelező hiánya, stb.) miatt többen csak idén év elején láttak neki a munkálatoknak, de azok a strandszezonra várhatóan mindenhol befejeződnek. A Magyar Turisztikai Ügynökség meghirdetett programnak köszönhetően játszóterek, fitness-parkok, parkok, vizesblokkok felújítása, illetve létesítése valósult meg, továbbá stégek, lépcsők, járdák épültek.
 
Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője a nagyobb biztonság érdekében több javaslatot is megfogalmazott a strandüzemeltetőknek: piros zászlók felhúzásával tegyék még észlelhetőbbé a viharjelzéseket, a strandhatárokat jelző szedett-vedett bóják kinézetét egységesítsék a tavon, legyen mindenhol hangosbemondó, kellő számú vízimentő, és biztosítsanak minden strandon szabadon tartott mentőbejáratot.
 
Oláh Miklós a Balaton Fejlesztési Tanács társadalomtudományi kutatócsoportjának vezetője arról számolt be, hogy hamarosan indul egy kutatás, amiben a Balaton megemelt vízszintjének gazdasági és társadalmi hatásait fogják felmérni, felkeresve minden érintett önkormányzatot, strandot, kikötőt, kempinget, és adatokat gyűjtve a lakosságtól is. Említést tett arról, hogy ettől függetlenül készül egy környezeti hatástanulmány is a magasabban tartott vízállás hatásairól.
 
Fadgyas Erzsébet a Somogy megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője a Balaton déli partján nyílt kutyás strandokkal kapcsolatban elmondta, kezdeményezték, hogy készüljön egy feltételeket kidolgozó jogszabály. „Sok fejtörést okoz, hogy a panaszok hozzánk érkeznek, ugyanakkor az érvényes jogszabályok szerint nincs hatáskörünk ebben a témában” – tette hozzá.
 
A Kék Hullám Zászló nyitórendezvényét nem véletlenül tartották Gyenesdiáson, és a Katalin Wellness Hotelben. Gál Lajos polgármester elmondta, a 4100 lakosú, 460 vállalkozást számlátó település strandjai az elmúlt években a legzöldebbnek és a legcsaládbarátabbnak járó különdíjat is beseperték – a jó minősítések elnyerésén túl.
 
A Kék Hullám Zászló strandminősítésen belül  „A Balaton legzöldebb strandja”  értékelési szempontjainak kidolgozásában a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. elődszervezete már 2016-ban is együttműködött a Balaton Szövetséggel, mint szakmai partner. A Kft. az idei évben ismét felkérést kapott a Szövetségtől az értékelési szempontok megújítására, kiegészítésére és a helyszíni  értékelésben történő részvételre. Ehhez kapcsolódóan a konferencián Béres András, a Kft. szakmai ügyvezető helyettese a lehetséges meglévő és újszerű értékelési szempontokat mutatta be előadásában, a hazai és nemzetközi tapasztalatokat is összefoglalva. Külön kiemelte, hogy az értékelésnek része kell, hogy legyenek a természetmegőrzési, klímavédelmi és klíma ellenállósági szempontok.
 
Forrás: hirbalaton.hu, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
 

Cikk megosztása