Harmincnégy balatoni strand kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést, a legjobbaknak járó öt csillagot pedig 12 fürdőhely érdemelte ki. A bírák pontozták a strandok tisztaságát, a vizesblokkok állapotát, a játszóterek színvonalát, a sportolási lehetőségeket, a fák vagy az árnyékolók meglétét és a vízminőséget is.
 
Kiugróan javult a balatoni strandok szolgáltatásainak színvonala – mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a minősítést átadó ünnepségen. A helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ által tizenhárom éve elindított strandminősítő rendszer idén tovább finomodott, a szolgáltatások színvonalát a korábbi három helyett már öt fokozattal, öt csillaggal jelölték. A június második felében elvégzett minősítésbe bevontak több balatoni civil társszervezetet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-t is.
Balassa Balázs elmondta, a Balaton körül mintegy kilencven hivatalos strand található, amelyek mindegyike megkapta a minősítő rendszer felhívását. A minősítés egyértelműen a strandoló vendégek igényeiből indult ki, így fontos szerep jutott egyebek közt a tisztaságnak, a rendezettségnek, a vizesblokkok állapotának és felszereltségének. A vízminőség vizsgálatakor kiderült: tavaly óta kismértékben nőtt a strandok hínárosodása. Iszaposodást csak a keszthelyi öbölben tapasztaltak.
A legjobbaknak járó 5 csillaggal ellátott zászlót Vonyarcvashegy Lidó strandja, Balatongyörök Községi Strandja, Gyenesdiás Diási Játékstrandja, Szigliget Községi Strandfürdője, Balatonfüred Kisfaludy és Esterházy strandja, Alsóörs Községi Strandja, Csopak Községi Strandja, Keszthely Városi Strandja, Balatonalmádi Wesselényi Strandja, Balatonberény Községi Strandja és Balatonföldvár Keleti Strandja kapta. Négycsillagos zászlót további 15, három csillagost hat fürdőhely kapott.
Az idén öt különdíjat osztottak ki. A fővédnöki különdíjat, amit a legtöbb pontot elért strandnak ajánlott fel Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, a gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el.
A Balaton Legzöldebb Strandja Balatongyörök Községi strandja lett, amelynek kiválasztásakor a bírálati szempontok között volt egyebek között a környezeti nevelés, a takarékos vízhasználat, a megújuló energia használata, a kerékpáros megközelíthetőség, az állatvédelem és a helyi termékek forgalmazása. Az elismerést Béres András szakmai ügyvezető helyettes adta át a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. képviseletében.
A Veszprém Megyei Közgyűlés Balatonudvari Fövenyesi Strandját, a Somogy Megyei Közgyűlés a Zamárdi Nagy Strandot, Zala Megye Önkormányzata pedig a vonyarcvashegyi Lido Strandot jutalmazta különdíjjal.
 
Forrás: MTI, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
 

Cikk megosztása