A Felső-Bácska–Homokhát Natúrpark létrejöttével immár 11, a természetvédelemért felelős miniszter által elismert natúrpark működik Magyarországon. A térség különleges növénye a gyapjas gyűszűvirág és a spárga, valamint kedvelt élőhelye a földikutyának.
A natúrpark címet elismerő oklevelet Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára adta át Maczkó Józsefnek, a Felső-Bácskai és Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület elnökének, Kelebia polgármesterének. A helyettes államtitkár az ünnepi eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a natúrparkok együttesen a hazai települések 7,9 százalékára, az ország területének pedig 7,4 százalékára terjednek ki. Hangsúlyozta: a natúrpark létrejötte a helyi települések közti összefogást szimbolizálja, és ez a közös együttműködés jelentősen hozzájárul egy fenntartható természeti, társadalmi, gazdasági rendszer kialakításához.
Balczó Bertalan szerint ezek a települések méltán lehetnek büszkék azokra az értékekre, amelyeket eddig is megőriztek. A hazai natúrparkok tervszerű fejlesztése miatt 2013 óta működik együtt az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Natúrpark Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.
A natúrpark egyesület elnöke arra emlékeztetett, hogy a natúrpark szakmai előkészítése még 2014-ben kezdődött meg, a munkát pedig Kelebia Község Önkormányzata koordinálta. Maczkó József elmondta, hogy a natúrpark létrejötte hozzájárul a helyi emberek életminőségének javításához, a tiszta értékek megőrzéséhez és azok továbbadáshoz a fiatalabb generáció számára. A natúrpark tervei között szerepel a területén áthaladó EuroVelo 13 kerékpáros túraút fejlesztése, amelynek keretében információs táblákat, pihenőhelyet, bicikliszervizt és ökoturisztikai látogatóközpontot alakítanának ki – tette hozzá az egyesület elnöke.
A  Felső-Bácska–Homokhát Natúrpark megvalósítása 12 bácskai és homokháti település együttműködésével jött létre, területén, amely 68 ezer hektárnál is nagyobb, 27 ezren élnek.
 
Forrás: Agrárminisztérium, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása