A Kapos–hegyháti Natúrpark megalakulásával létrejött hazánk tizenkettedik natúrparkja. A Kapos folyó völgyére és a szomszédos dombvonulatokra felfűződő natúrpark kialakítását Dombóvár Város Önkormányzata szervezte és koordinálta. Az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint egyre népszerűbbek a natúrparkok Magyarországon.
Tizenhárom Tolna és Baranya megyei település együttműködésével ismét új natúrpark alakult hazánkban. A címhasználatához való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Somogy megyei Lengyelen megtartott ünnepségen adta át a Kapos–hegyháti Natúrpark Egyesület (KNPE) alelnökének, Fóris Dórának.
A rendezvényen a helyettes államtitkár elmondta: folyamatosan bővül a natúrparkok száma hazánkban. Balczó Bertalan kiemelte: a natúrparkok működési feltételeit négy pillér határozza meg. Ezek: a táji, természeti és kulturális örökség megőrzése; a környezeti nevelés; a fenntartható térségfejlesztés; valamint a fenntartható ökoturizmus.
Hozzátette: az Agrármisztériumban már zajlik az előkészítő munka, ami a natúrparkok szabályozását miniszteri rendeleti szintre emelné. Hozzátette: a hazai natúrparkok tervszerű fejlesztése érdekében 2013 óta működik együtt a szaktárca, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Natúrpark Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Balczó Bertalan szerint a natúrparkok hozzájárulnak a természeti értékek és a helyi termékek minél szélesebb körben történő megismertetéséhez.
Fóris Dóra az ünnepségen arról beszélt, hogy a natúrpark megalakulása lehetőség és felelősség is egyben. A KNPE alelnöke szerint ugyanis ez az előrelépés új nézőpontot és új identitást is adhat a térségben élőknek. A cím elnyerésével fellendülhet a turizmus, és a helyi termékeket és értékeket országosan is minél többen megismerhetik.
A Kapos–hegyháti Natúrpark létrejöttével immár 12, a természetvédelemért felelős miniszter által elismert natúrpark működik hazánkban. Ezzel a bővüléssel a natúrparki hálózat együttesen a hazai települések 8,3 százalékára, az ország területének pedig 7,8 százalékára terjed ki.
 
Forrás: AM Sajtóiroda, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása