Az újrahasznosított higiéniai papírtermékeket gyártó olasz Lucart-csoport szerdán felavatta új gyárát a Nyergesújfalui Ipari Parkban, ahol a társaság franciaországi és olaszországi papírgyáraiból, valamint a helyi gyártóktól érkező papírtekercseket dolgozzák fel.
Massimo Pasquini, a Lucart vezérigazgatója reményei szerint, a hatmilliárd forintos beruházással felépült üzemből a közép- és kelet-európai piacot látják el. A társaság 50 ezer négyzetméteres területet vásárolt az ipari parkban és nyolc hónap alatt építette fel a 12 ezer négyzetméteres gyárat, ahol jelenleg 70 embernek adnak munkát.
A magyarországi leányvállalat a közelmúltban szerezte meg az EU ökocímke, vagyis az EcoLabel minősítést, amellyel a Lucart Kft. lett az első hazai cég, amely az ökológiai minőséget tanúsító közösségi védjeggyel ellátott háztartási papírtermékeket készít. Az ünnepségen Barta Géza Róbert, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. tanúsítási igazgatója adta át a tanúsítványt.
Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy 2018 első félében 46 külföldi befektető döntött a magyarországi letelepedés mellett. Az új beruházások értéke eléri a két milliárd eurót, ami ötven százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának összegét. Az év első felének beruházásai 6700 új munkahelyet teremtettek.
Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési képviselője örömteli pillanatnak nevezte, hogy a lábatlani papírgyár megszűnése után a legmodernebb technológiát alkalmazó új üzem épült Nyergesújfalun.
Az ünnepség után a vendégek betekintést nyerhettek a gyártási folyamatokba is.
A Pasquini család által 1953-ban alapított Lucart piacvezető európai vállalat, amely háztartási higiéniai termékeket gyárt. A Lucart termelési kapacitása meghaladja az évi 395 ezer tonna papírt, amely 12 folyamatosan működő gépen és 65 átalakító soron készül. A gyártott mennyiség több mint fele újrahasznosított anyagból származik.
A cég összesített bevétele meghaladja a 450 millió eurót, több mint 1500 alkalmazottat foglalkoztat 10 termelő üzemében, amelyek közül öt Olaszországban, három Spanyolországban, egy-egy pedig Franciaországban és Magyarországon található.
A Lucart Európa-szerte úttörő szerepet vállal a fenntarthatóságban: 2010-ben a vállalat a Tetra Pakkal közösen a díjnyertes Natural-projekt keretében indította el a Fiberpack kezdeményezést. A projektnek köszönhetően a Lucart több mint 3,6 milliárd italkartont hasznosított újra.
 
Forrás: MTI, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása