Az Európai Unió a nemzeti kibocsátási határértékek tekintetében, az úgynevezett NEC-irányelvben valamennyi tagállam részére előírta, hogy 2019. április 1-ig országos kibocsátás-csökkentési tervet készítsen és fogadjon el.
A program összeállítása érdekében levegőminőség-védelmi szakértők tanácskoztak 2018. szeptember 20-án a Herman Ottó Konferencia Központban, hogy közösen fogalmazzák meg a lakossági kibocsátást csökkentő intézkedéseket. Az eseményen a jogalkotást képviselő minisztérium és a Kft. munkatársai mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Levegő Munkacsoport is képviseltette magát.
 
A megbeszélés során röviden ismertették a tüzelőanyagokkal, tüzelőberendezésekkel, közlekedéssel, energiahatékonysággal és szemléletformálással kapcsolatos lehetséges intézkedéseket, amelyeket a megjelent szakértők, szakterületüknek, tapasztalatuknak megfelelően véleményeztek, illetve kiegészítettek. Az elhangzott javaslatok alapján folytatódik a program összeállítása, amelyet egy következő ülésen fognak majd tovább alakítani a szakértők.
 
A Kft. az Agrárminisztérium megbízásából látja el a program készítésével kapcsolatos feladatokat, az eddigiekben többek között átfogó helyzetértékelést végzett, áttekintette a kapcsolódó klíma, energia és egyéb stratégiákat és összegyűjtötte a lakossági intézkedésekre vonatkozó jó gyakorlatokat Európából.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása