A növény és állatfajok sokféleségének megőrzése a természetvédelem nagy kihívása, amelyre jó megoldást jelent a védett területek természetvédelmi célú vagyonkezelése – mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára az I. Környezetgazdálkodási Konferencián, Kaposváron.
Rácz András a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok nyitóeseményeként rendezett konferencián a témában tartott előadásában elmondta: a természetvédelmi célú vagyonkezelés azt jelenti, hogy minden gazdasági tevékenységet a terület jó természetközeli állapotban tartásának rendelnek alá. Ha kell, gépekkel dolgozunk, ha nem indokolt, inkább legeltetünk, s egyéb feladatokat, köztük génmegőrzést is végzünk – jegyezte meg az államtitkár.
Rácz András rámutatott: sok fajnak az agrártáj a táplálkozó- és költőhelye, a veszélyeztetett rovarfajok 30, a védett növényfajok 25 százaléka a kezelt gyepterületekhez köthető, fennmaradásukban nyilvánvaló a mezőgazdaság felelőssége, az állami természetvédelem szerepe, a helyes gazdálkodás szükségessége.
Az európai agrárélőhelyekről 300 millió madár tűnt el az elmúlt 30 évben, 50 év alatt felére csökkent a mezeinyúl-állomány, a német nemzeti parkokból a repülő rovarok 76 százaléka tűnt el 27 év alatt – sorolta.
Az államtitkár szerint Magyarországon a természeti célú vagyonkezelést segíti, hogy az ország 41 milliárd forintot költhet természetvédelmi célú fejlesztésekre a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban, a pénzből megvalósuló 96 projekt a nemzeti parkok kezelésében lévő védett területek harmadán, 100 ezer hektáron javítja a természet állapotát.
 
Forrás: MTI, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása