A környéken egyre gyakrabban felbukkanó barna medvékkel kapcsolatban tartottak tájékoztató fórumot természetvédelmi és vadgazdálkodási szakemberek Ózdon. A rendezvényre érkező gazdálkodódók, túrázók és ózdi lakosok hasznos információkat hallhattak a konfliktuskerülő viselkedési normákkal vagy a gazdálkodást érintő problémák megoldásával, kezelésével kapcsolatban.
2019-ben a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. is bekapcsolódott a medvékkel kapcsolatos tájékoztató fórumokba, ezzel egy újabb színnel gazdagítva a szervezet eddig sem szürke szakmai palettáját.
Magyarország északi régiójában az elmúlt években egyre gyakrabban bukkannak fel Szlovákiából átkóborló barna medvék. Tíz éve ez még szenzációszámba ment volna, napjainkra már szinte megszokottá vált. Az ide látogató medvék egy része tartósan meg is telepszik a Bükki vagy az Aggteleki Nemzeti Park erdeiben. Medvét láttak 2018-ban többek között Salgótarján, Somoskőújfalu, Pétervására és Füzesabony térségében, sőt 2018. június 17-én hajnalban még Miskolcon is készült olyan telefonos felvétel, amelyen jól látszott, hogy egy kifejlett mackó sétál a négysávos úton.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan nyomon követik a felbukkanó medvéket és ezzel párhuzamosan rendszeresen tartanak tájékoztató lakossági fórumokat azokon a településeken, ahol jó eséllyel összefuthatnak az ott élők egy medvével. Ezeken a fórumokon elemzik a barna medvékkel kapcsolatos háttérjelenségeket és ismertetik azokat a viselkedési és védekezési szabályokat, amelyek segítenek elkerülni a medvékkel kapcsolatos konfliktusokat, valamint a nagyragadozó fajok természetvédelmi helyzetéről, annak ökológiai és társadalmi megítéléséről tartanak előadásokat.
Az ózdi tájékoztató fórumon a barna medve több száz évre visszanyúló európai és hazai történetéről és jelen természetvédelmi megítéléséről tartott előadást Bakó Botond, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársa. Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai felügyelője a térség barna medve jelenlétét ismertette. Külön kitért arra, hogy az Igazgatóság milyen módon támogatja a környék állattartóit annak érdekében, hogy a legelő állatokat érhető nagyragadozó támadások mértékét a minimumra csökkentsék.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása