Megújította a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképét az agrártárca megbízásából a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. – ismertette László Tibor Zoltán helyettes államtitkár a Herman Ottó Konferencia Központban. A munkához a kormány 600 millió forintos támogatást nyújtott és további 150 millió forint áll rendelkezésre az önkormányzatok intézkedési terveinek megvalósításához.
 
László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára az egyik legégetőbb környezetvédelmi problémának nevezte a zajterhelést, amelynek vizuális megjelenési formái a zajtérképek. A stratégiai zajtérképek elkészítésére az uniós adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése, valamint a zajcsökkentési tervek, jogszabályok megalapozása érdekében van szükség, illetve kutatási célokat is szolgálnak – tette hozzá.
 
Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a 2017-es kormányhatározat alapján a kft. Budapest és vonzáskörzete, Szeged, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Győr stratégiai zajtérképét készítette el. A térképek a www.zajterkepek.hu oldalon érhetők el.
 
A stratégiai zajtérkép nem csak egyszerűen egy térkép, hanem egy olyan információs adatbázis, amelyet nem mérések alapján, hanem a közúti, a vasúti, és a légi közlekedés, valamint az IPPC üzemek zajkibocsátását meghatározó paraméterek figyelembevételével, modellszámítással állítanak elő. A stratégiai zajtérképek funkciójukból adódóan a nagy területet érintő, hosszabb időtávra jellemző zajterhelésekre koncentrálnak. A zajmutatók éves átlagértéket reprezentálnak – fejtette ki a kft. ügyvezetője.
 
A stratégiai zajtérkép adatbázisának gyakorlati alkalmazása számtalan előnyt és lehetőséget biztosít a tervezők számára. Például információkat kaphatnak egy-egy térség jelentős, meghatározó zajterheltségéről, azokról a helyekről, ahol a leginkább szükséges és egyúttal leginkább hatékony lehet a zajcsökkentési beavatkozás – tette hozzá.
 
Kitért arra is, hogy a nagy repülőterek zajtérképének elkészítése a repülőterek feladata, éppen ezért a budapesti Liszt Ferenc repülőtér környezetében a repülési zajból eredő zajterhelési szint a honlapon nem található meg.
 
Forrás: MTI, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása