Több tízezer embert ért el eddig a Vadonleső Program – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Év Emlőse programsorozat megnyitóján, szombaton a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Balczó Bertalan az eseményen arra emlékeztetett, hogy a Vadonleső Program immár hat éve indította útjára az Év Emlőse kezdeményezést, amelynek célja, hogy ismert illetve kevésbé ismert, közkedvelt vagy épp babonákkal terhelt védett és fokozottan védett emlősfajainkon keresztül minél több emberhez jusson el a természeti örökségünk megőrzésének üzenete. A helyettes államtitkár szerint: megvédeni azt tudjuk, amit megismerünk és nem utolsó sorban megkedvelünk. Hozzátette: a program első célfaja, az egyik legnépszerűbb védett kisemlősünk, a keleti sün volt. Őt követte az ürge, aztán a denevér, majd a mogyorós pele, tavaly pedig a földikutya kapta az Év Emlőse kitüntető titulust. Balczó Bertalan kiemelte, idén az eurázsiai hiúzt, háborítatlan erdeink ritka nagymacskáját szeretnék minél több emberrel megismertetni, megszerettetni és nem utolsó sorban megőrzését elősegíteni.
 
A rendezvényen újította meg együttműködési megállapodását a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum, amelyet 2017-ben annak érdekében hoztak létre, hogy azzal elősegítsék Magyarország természeti értékeinek megőrzésére, valamint a környezet- és természetvédelmi nevelés és társadalmi tudatformálás elősegítésére irányuló, közös stratégiai céljaik megvalósulását. A megújítás apropóját a Vadonleső Program közös gondozásba vétele adta, így nyilvánítva ki együttes elszántságukat az Agrárminisztériummal is közösen működtetett, önkéntesek széles körének bevonásával működő, természetfigyelő program hosszútávú fenntartásában.
 
Béres András a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője az eseményen arról beszélt, hogy az év folyamán nem csak a hiúz védelmére, hanem egyéb fajokra is felhívják a figyelmet.
 
A rendezvényen átadták a Természetvédelem Nagykövete kitüntetést, amit idén Szalóki Ágnes Liszt Ferenc-díjas előadóművész vehetett át. Az eseményen meghirdették a Vadonleső Program gyermekpályázatait is.
 
Forrás: AM Sajtóiroda, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása