2019. május 14-15-én kerül sor a nemzetközi konferenciára Budapesten, amelynek résztvevői megismerhetik a barnamezős területhasználat globális trendjeit, a legújabb technológiai megoldásokat a szennyezőanyag-mérés és mintavétel módszereiről, illetve lehetőség lesz az elhagyott, szennyeződött ipari területek, a környezeti és egészségügyi kockázatok felmérési eredményeinek bemutatására is.
A téma fontosságát az is alátámasztja, hogy mind a nemzeti, mind pedig a globális ökológiai lábnyomnak egyre nagyobb szeletét adja a beépítés, s a zöld területek bevonása. A jövőben már kiemelten fontos lesz, hogy az ingatlanfejlesztések és a különböző területhasználati módok ne újabb zöld területeket vegyenek el a városlakóktól. A vonatkozó országgyűlési határozat is kimondja, hogy zöldmezős fejlesztések helyett barnamezős fejlesztések szükségesek, ezek helykiválasztásánál prioritást kell élvezniük a meglévő ipari parkoknak, elhagyott ipari területeknek.
 
Cél a városok szétterülésének elkerülése, a fenntartható és kompakt városszerkezet kialakítása. Mindezt azonban nehezíti, hogy e területek újra használhatóvá tétele többnyire annak tulajdonosát, illetve aktuális használóját terheli, a szennyeződések, környezeti károsodások feltárása, azonosítása, a kárelhárítás megtervezése és kivitelezése költséges és hosszadalmas feladat.
 
A konferencián a szennyezett területekkel kapcsolatos helyzetfeltárással, kivitelezéssel foglalkozó szakmai szervezetek, szakértők és vállalkozások, a tudomány jeles képviselői mellett az ilyen területekkel rendelkező vállalatok, állami szereplők, hatósági és jogalkotási szakemberek mutatják be a roncsolt, szennyezett területek mentesítésének, majd rehabilitációjának korszerű módszereit.
 
Több előadás foglalkozik a szennyezett területek hatékony kármentesítési módszereivel, de megismerkedhetünk Budapest barnamezős kataszterével, valamint több európai stratégiai területgazdálkodási jó gyakorlattal is. A sikertörténetek mellett új és kihívást jelentő témaként sor kerül az európai Holt-tenger, az ukrajnai Aknaszlatina (sóbányász település) múltjának és reményteli jövőjével kapcsolatos tervek ismertetésére is.
 
 
Forrás: KSZGYSZ

Cikk megosztása