A változatos természeti környezet, a gazdag élővilág közös örökség, védelme komoly feladat, amely ezek bemutatásával és megismerésével kezdődik. Ebben nyújthatnak óriási segítséget a nemzeti parkok – mondta Nagy István agrárminiszter a Magyar nemzeti parkok hete 2019 programsorozat díjátadóval egybekötött nyitórendezvényén.
A programsorozat központi nyitórendezvényén a tárcavezető kiemelte: a nemzeti parkok ökoturisztikai szempontból is nélkülözhetetlenek, reprezentálják Magyarországot. Hazánkban több mint 800 létesítmény, tanösvény segíti a környezeti nevelési tevékenységet, 349-et részben vagy teljesen nemzeti parkok tartanak fenn – tette hozzá.
Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország a világon elsőként ismerte fel a génmegőrzés fontosságát. A mezőgazdasági termelés és élelmiszerellátás alapjait képező genetikai erőforrások megvédése, fejlesztése és fenntartható használata kiemelt állami feladat lett, nemzetbiztonsági, valamint élelmezés- és élelmiszerbiztonsági stratégiai kérdés. Kiemelte, a génmegőrzésben az állami szerepvállalás növelése érdekében 2017-ben a tárca génmegőrzési stratégiát készített. Az idén induló 4 éves programra összesen 12,3 milliárd forintot fordít a kormány, amelyből 2019-ben 1,7 milliárd forintot lehet felhasználni.
Mint mondta, a feladatok, fejlesztések végrehajtása megköveteli az intézményrendszer hatékonyabbá tételét is. Ennek érdekében pár napon belül megalakul a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, amely két kiemelt génmegőrzési intézmény, a Növényi Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ összevonásával jön létre. Az új intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban tudja szolgálni a génmegőrzést, a kormány által elfogadott program végrehajtását – fogalmazott a tárcavezető.
A megnyitóünnepség végén Nagy István agrárminiszter és Rácz András környezetügyért felelős államtitkára öt Pro Natura díj, tíz Pro Natura emlékplakett és a Magyar Táj Díj mellett 21 miniszteri elismerő oklevelet adott át. Miniszteri elismerésben részesült Szűcsné Farkas Krisztina, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. pénzügyi ügyintézője, a hazai és nemzetközi környezetvédelmi, természetvédelmi pályázatok, programok pénzügyi lebonyolításában és elszámolásában végzett kiemelkedő munkájáért.
Gratulálunk a kitüntetetteknek!
 
Forrás: MTI, AM Sajtóiroda

Cikk megosztása