Hálával és köszönettel tartozunk azoknak a  pedagógusoknak, akik elhivatottak a környezettudatos szemléletformálás kialakításában és elterjesztésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Környezetvédelmi világnap és Pedagógusnap alkalmából tartott kitüntetés-átadó ünnepségen, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.
A miniszter az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezettudatos szemléletformálást támogatják az oktatási-nevelési célzattal meghirdetett programok, amelyeket a tárca háttérintézményeivel közösen valósít meg. Nagy István szerint ennek a munkának a megalapozását már egészen kisgyermekkorban el kell kezdeni.
A tárcavezető kiemelkedő jelentőségűnek tartja az óvodai környezeti nevelést. Jelenleg a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatát 945 zöld óvoda alkotja, ebből 160 Örökös Zöld Óvoda. Hangsúlyozta, hogy a tudás és tapasztalatátadás egyik legfőbb bázisát az ökoiskolák jelentik. Hazánkban 997 ilyen intézmény működik, amelyek közül 429 Örökös Ökoiskola címmel is rendelkezik, így a magyar diákok több mint negyede ilyen intézményben tanul.
Nagy István kiemelte, hogy a természet fontosságát, annak közelségében érthetjük meg.  A kertészkedés pedig kiváló lehetőség arra, hogy megtanuljuk elfogadni és még nagyobb alázattal tisztelni a természet törvényeit.
Hálával és köszönettel fordulunk a pedagógusokhoz, akik a napi teendőik mellett, elhivatottan állnak a környezettudatos szemléletformálás szolgálatában. Ugyanígy elismeréssel tartozunk azoknak, akik újságíróként, szakértőként vagy magánemberként kiálltak a környezet védelme mellett – emelte ki az agrárminiszter.
A világnap alkalmából Környezetünkért Emlékplakettet kapott a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársa, Berndt Mihály, aki a több évtizede a zajvédelem és a stratégiai zajtérképezés területén végzett kiváló tevékenységéért részesült az elismerésben. Miniszter úr Zöld Toll Díjat adományozott Laukó-Doró Viktória részére, a ReCity Kiadó Kft. főszerkesztőjének, a HungAIRy LIFE integrált projekt kommunikációs munkatársának, a környezetünk védelme érdekében végzett, a szemléletformálást, a környezettudatos életre való nevelést elősegítő, kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenységéért. Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Álich Mónika az eredményes gazdálkodást segítő, kiemelkedő humánpolitikai tevékenységéért; Elek Tamás az informatikai eszközök és környezet működőképességének biztosításáért, az informatikai projektek megvalósításában végzett munkájáért; valamint Koplányi Tímea az ügyvezetői titkárságon végzett kiváló szervező és koordinációs munkájáért.
Gratulálunk a kitüntetetteknek!
 
Forrás: AM Sajtóiroda, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása