Idén negyedik alkalommal rendezték meg a mezőgazdasági tanulók szakmai ügyességi versenyét, az AGROLYMPIA versenyt, amelynek magyarországi válogatóját a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Agrárszakoktatási Szakértők Egyesülete, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az Auditker Kft. támogatásával rendeztek meg 2019. május 23. és 25. között Sződligeten.
Az AM KASZK – Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnázium tangazdaságágban megszervezett verseny feladatait, az értékelés tisztaságát és a sportszerűségét a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Agrárszakoktatási Szakértők Egyesülete tagjai felügyelték versenybíróként.
A megmérettetésen nyolc mezőgazdasági szakképző iskola csapata vett részt, az együtt töltött idő, az ismerkedés és a játék mellett azzal a céllal, hogy kiválasszák, idén melyik csapat képviseli hazánkat a lengyelországi nemzetközi versenyen. A három fiúból és egy lányból álló csapatoknak hét versenyszámban kellet helytállniuk, amelyekben az elméleti ismereteik mellett gyakorlati készségeiket is próbára tehették.
A verseny első napját megelőző estén a csapatok lehetőséget kaptak iskoláik bemutatására. Minden csapat képekkel és kisfilmekkel illusztrálva tartott rövid bemutatót versenytársaiknak arról, hogy honnan és milyen háttérrel érkeztek.
Az első versenynap versenyszámai a szalmabála távolba dobás, műtehén kézi fejés, favágás/fűrészelés, traktor kerékcsere, nagy körbálák univerzális rakodógéppel történő egyensúlyozása, állatok és takarmányféleségek tömegbecslése, valamint szántóföldi és kertészeti növények és magvaik felismerése voltak.
A szombati döntő, a XIX. Regionális Mezőgazdasági Kiállítás részeként, már nagyszámú közönség előtt zajlott. Az előző napi selejtezőben első három helyen végzett csapatok tagjai egy szlalom és ügyességi pályán mérhették össze traktorvezetési jártasságukat, miközben egy vízzel teli vödröt egyensúlyoztak az erőgép hátulján.
A szoros versenyt Vác csapata nyerte, így ők utazhatnak Lengyelországba az AGROLYMPIA európai versenyére.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása