Az Európa Tanács 2019-ben immáron harmadik alkalommal hirdette meg „A táj nemzetközi napját”. A magyar natúrparkok az idén is tájséták meghirdetésével csatlakoznak a kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéshez.
A táj nemzetközi napja alkalmából 2019. október 19-21-én helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg az érdeklődők natúrparki tájainkat. A meghirdetett tájsétákról részletes információ talál a magyar natúrparkok központi honlapján (www.naturparkok.hu).
A tájnapi tájséták szervezésében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. – a Natúrparki szakmai koordinációs hálózat tagjaként – szakmai együttműködő partnerként vesz részt.
A táj nemzetközi napját a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében kezdeményezte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (www.coe.int/en/web/landscape). Idén a táj és a víz kapcsolatát, az irántuk érzett felelősséget helyezték a tájnapi rendezvények középpontjába. A globális klímaváltozás miatti szélsőségek hatásának mérséklése tájaink felelősségteljes művelését teszi szükségessé. Ebben kiemelkedő szerepe lehet a tájban élők és gazdálkodók, valamint az érintett önkormányzatok és társadalmi szervezetek összefogásának.
Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. Tizenöt névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk 302 település közösségeinek összefogásával az ország területének 9,1%-ára terjed ki. A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik – 2019-ben már három vidéki térség (Zselic, Tápióság és Pilis) kapta meg a névhasználati címet a természetvédelemért felelős minisztertől.
 
Forrás: Magyar Natúrpark Szövetség, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása