A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az Agrárminisztériummal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel karöltve tízedik alkalommal nemzetközi madárvédelmi konferenciát szervezett 2019. október 17-én, amelyen hét ország képviseltette magát.
A konferencia, amelynek idén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Látogatóközpontja adott otthont, évről-évre alkalmat teremt arra, hogy a hazai és a külföldi szakemberek megosszák egymással tapasztalataikat, valamint bemutassák azokat a nemzetközi gyakorlatokat, amelyekben a madárvédelmi problémák megoldásában működnek együtt a távvezetékek környezetében. Idén is számos új madárvédelmi technológiát és tevékenységet ismerhetett meg a magyar közönség a nagyvilágból a külföldi előadók révén.
 
Köszöntőjében Rácz András környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az Akadálymentes Égbolt megállapodás 10. évfordulóján tett vállalások, köztük a túzokvédelmi célú földkábel-fektetések végrehajtása minden érintett felé elvárás. Az Agrárminisztérium Környezetügyért felelős Államtitkársága koordinációjában tovább folyik az a KEHOP projekt, amelynek részeként felújítják a szabadvezetékek madarakra jelentett veszélyeinek konfliktustérképét, és madárbarát műszaki megoldások csomagját állítják össze az áramszolgáltatókkal együttműködésben.
 
Biczók András, a MAVIR ZRt. vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy kidolgoztak egy kétéves stratégiát a veszélyeztetett távvezeték szakaszok madáreltérítő szerelvényekkel való láthatóvá tételére, ennek az első szakasza 2019 novemberében készül el. Az eszközöket a hagyományos módszerekkel és a legmodernebb dróntechnikával helyezik el a távvezetékeken, ezen szerelvények segítségével a vonuló madarak még időben észlelik a vezetékeket és kikerülik azokat.
 
A program második része 2020-ban valósul meg. A két év alatt 2820 madáreltérítő szerelvényt helyez ki a MAVIR az általa üzemeltetett nagyfeszültségű távvezetékszakaszokra.
 
A szabadvezetékek komoly veszélyt jelentenek a madárvilágra. Míg a vonuló madarak és a túzokpopulációk védelmében a madarakat eltérítjük a vezetékek környezetéből speciálisan erre a célra kifejlesztett eszközökkel, addig a távvezeték oszlopokra kihelyezett műfészkek biztonságos költőhelyet jelentenek a ragadozó madarak számára. A MAVIR által elhelyezett mintegy 450 darab műfészekben költenek a fokozottan védett kerecsensólymok, vércsék, és más ragadozó madár fajok is.
 
Béres András ügyvezető elmondta: a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. deklarált célja a konkrét szakmai feladatokon túl, a természetvédelmi tevékenységek elősegítése a szakmai platformok, valamint a természetvédelmi ismeretterjesztés erősítésével, ezért is vesz részt a konferencia szervezésében. A Kft. alaptevékenységei mellett, az idén indult Grassland-HU LIFE integrált projekt teremt erre lehetőséget, elsősorban a hazai gyepek és a hozzájuk kötődő fajok megőrzése kapcsán.
 
Forrás: MAVIR Zrt., AM Sajtóiroda, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása