Tisztult a levegő a hétvégi szennyezettségi határérték-túllépések óta, ám a jobb helyzet nagymértékben az időjárásnak köszönhető. Rendszeres ugyanis, hogy a fűtési szezon kezdetekor a légszennyezettség eléri a tájékoztatási fokozatot, éppen ezért az Agrárminisztérium a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal a Fűts okosan! kampányban tájékoztatja a lakosságot a helyes és pénztárcabarát fűtési módokról.
Nem véletlen a civilek tájékoztatása, hiszen túlnyomórészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezésért. Erről az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszélt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Marczell György Főobszervatóriumánál. Rácz András elmondta, hogy noha a közvélekedés szerint a szálló por kibocsátása inkább az iparnak és a közlekedésnek róható fel, e két csoport valójában az összes porkibocsátás negyedéért felel. A helytelen tüzelés – amelybe az avarégetés is tartozik – a levegőben található szennyező részecskék 85 százalékát adja.
 
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a vegyes tüzelésű kazánokba is száraz, jó minőségű tűzifának kell kerülnie. Erről a vásárló úgy bizonyosodhat meg a legegyszerűbben, ha a fűtési időszak előtt legalább 8-10 hónappal (optimális esetben 18 hónappal) megvásárolja és saját maga tárolja a tűzifát. Ám nem ritka, hogy a háztartási és a kerti hulladék adja esténként a házak melegét: a tárca felmérése szerint a vegyes tüzelésű kazánnal rendelkező válaszadók 14 százaléka bevallottan kezelt fát, rongyot, műanyagot is a tűzre vet. Az államtitkár emlékeztetett: ez a gyakorlat jogszabályba ütközik, ahogyan farostlemezt, laminált bútorlapokat sem szabad eltüzelni. Kerülendő, bár nem tiltott a lignit használata is, noha annak füstje kifejezetten káros az egészségre. Bővebb információkat a www.futsokosankampany.hu oldalon találják meg az érdeklődők.
 
Az OMSZ kollégái egy mobil mérőautóban elvégezhető levegőminőség-vizsgálatot is bemutattak. Magyarországon harminckét városban 54 automata állomás gyűjti az adatokat, továbbá 138 kézi mérőponttal és 12 mobil laborral végeznek méréseket. Az adatokat a www.levegominoseg.hu oldalon megnézhetik meg. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke közölte: két újabb automata mérőállomás áll szolgálatba hamarosan, a jövő évtől pedig további fejlesztéseket követően a jelenleginél pontosabb elemzéseket készíthetnek majd a levegő minőségéről a szervezet munkatársai. Kimutatható lesz például a higany jelenléte is – tette hozzá az elnök. Radics Kornélia arról is beszélt, hogy a PM10 és a PM2,5 országos, éves átlaga csökkenő tendenciát mutat, ám továbbra is vannak olyan települések, ahol minden esztendőben számos alkalommal meghaladja a határértéket a szálló por koncentrációja. A lakossági fűtés légszennyezettségben betöltött szerepét az is alátámasztja, hogy meleg időben általában tisztább a levegő – jegyezte meg az elnök.
 
Forrás: Magyar Nemzet, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása