Októberben és novemberben több szaktanári továbbképzést szervezett a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., 2019. november 8-án az AXIÁL Kft. központi, bajai telephelyén rendezték meg a mezőgazdasági gépészet szakmacsoport eseményét.
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének szervezésében, az Agrárminisztérium támogatásával lezajlott rendezvényen a hozzávetőleg 50 fős, mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskolák szakoktatóiból álló csoportot Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója köszöntötte. A marketingigazgató elmondta, hogy a nap folyamán a precíziós növénytermesztésről lesz szó. Ma már számos gép, eszköz, automatizmus, technológiai megoldás segíti a precíziós növénytermesztést és a gazdálkodót, amelynek fontos eleme a már oly sokszor említett robotkormányzás, de ez csupán egy összetevője annak a komplex gondolkodásnak, amit ez a gazdálkodási elv, módszer megtestesít – tette hozzá.
 
A marketingigazgató a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. képzési igazgatóhelyettesének, Csiharné Jerola Zsuzsannának adta át a szót, aki bemutatta Dr. Szabó Gergely kollégáját, a szakterület vezető szakreferensét, aki a kérdések megválaszolásában állt a jelenlévők rendelkezésére.
 
A nap további részében az AXIÁL Kft. szakértő kollégája, Okvátovity István térinformatikus fejlesztő „Hozammérési technológiák és a kijuttatás térképek készítése/használata a gazdaságos termelés, valamint a környezetterhelés csökkentésének érdekében” címmel tartott előadást a hallgatóságnak. A több témát is boncolgató prezentációban a helyspecifikus adatgyűjtési megoldásokról, a táblán belüli zónák kialakításáról volt szó, illetve röviden bemutatta a Trimble Ag szoftver, a gyűjtött adatok feldolgozásának lehetőségei és alkalmazási módjai.
 
A nap végül Sirok Gábor mobil szervizszerelő által tartott helyspecifikus műtrágyaszórás gyakorlati bemutatóval zárult.
 
Forrás: agroinform.hu/Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása