Változik a klíma, és azzal együtt alakulnak át a környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások, mindezek pedig szükségessé teszik a gyakorlati megoldások kidolgozását – mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn a Változó világunk kihívásai című kiállítás és konferencia megnyitóján.
Ezt felismerve Magyarország Kormánya megalkotta a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben kiemelt helyet kap az erdőtelepítés – tett hozzá Nagy István. Minden újszülött után tíz fát ültetnek, valamint 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen.
 
A klímaváltozás az éghajlati rendszer összetett, egymásra épülő folyamatainak és kölcsönhatásainak átalakulását jelenti. Éppen ezért okai és következményei, a szélsőséges időjárás pusztításai, a mezőgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásai is komplex válaszokat igényelnek. Ehhez pedig több szakterület összefogására van szükség – emelte ki. A miniszter kiemelkedő jelentőségűnek nevezte az általa megnyitott kiállítást, amely az Agrárminisztérium háttérintézményeinek együttműködésével valósult meg.
 
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. több témakört is felölelve, a tudományos ismeretterjesztés eszközeivel, mégis közérthetően alkotta meg az interaktív elemeket is tartalmazó tárlatot. Nagyon időszerű volt már egy ilyen esemény, amely segíti a szakmai információk és eredmények eljuttatását a nagyközönség felé. Ez hozzájárul a gyakorlatban már működő megoldások elterjedéséhez – mondta.
 
A kiállításról bővebben ezen a linken tájékozódhatnak.
 
Forrás: MTI, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása