Ismét hiánypótló és értékes rendezvénynek adhatunk helyet a Herman Ottó Konferencia Központban, amelyet a kormányhivatalok zaj- és rezgés elleni védelem szakterületén dolgozó szakembereinek szerveztünk. Idén már több olyan konferenciát szerveztünk, amelyek lehetőséget biztosítottak az érintettek számára a szakmai tapasztalatcserére, illetve a felmerülő kérdések átbeszélésére – mondta köszöntőjében Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője.
László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte, hogy a jövőre nézve előre mutatónak tartja egy olyan szakmai fórum létrehozását, amelynek résztvevői észrevételeiket megoszthatják egymással. Erre jó alkalom a mai szakmai továbbképzés is – tette hozzá. A munkaértekezlet tapasztalatait felhasználva rendszeressé kívánják tenni ezt a szakmai konzultációs és képzési formát, amelynek folytatása ősszel várható.
 
A munkaértekezleten Berndt Mihály, Környezetünkért Emlékplakett és Pro Silentio díjas zajszakértő ismertette a tavasszal magyar nyelven megjelenő ISO 1996-1. sz. szabványt, a környezeti zaj leírásról, méréséről és értékeléséről. Ez a nemzetközi előírás a legújabb tudományos eredményekre alapozottan új megvilágításba helyezi a környezeti zaj elleni védelem számos kérdését. Előírásait a jövőben figyelembe kell venni a mindennapi hatósági tevékenység során ugyanúgy, mint a hazai szabályozás továbbfejlesztése során.
 
A rendezvény további részében a kormányhivatalok zajvédelem témakörében felvetett kérdéseit tárgyalták meg a résztvevő szakemberek. A kormányhivatali munka során felmerülő, speciális egyedi esetek szakmai értékelésével, a jó gyakorlatok ismertetésével betekintést nyújtottak olyan szakmai újdonságok gyakorlati alkalmazásába is, mint a modellezéssel támogatott zajcsökkentési intézkedési terv készítése.
 
Viszonylag új terültet a közlekedési zajforrások körén belül a hajózás zaja, melynek mérése újszerű kihívások elé állítja a hatósági szakembereket. Rendszeres lakossági panaszforrás a rakodási, logisztikai tevékenység zaja és a vadriasztó hangágyúk használata is, amelyek hatósági kezelése élénk szakmai érdeklődést váltott ki.
 
A rendezvény nagyban segítette és támogatta a kormányhivatalok környezetünk védelme érdekében végzett magas színvonalú, kompetens és eredményes szakterületi munkavégzését. A továbbképzés célja volt, hogy a zaj elleni védelem területén segítsük az országszerte egységes jogalkalmazást, és ezzel javuljon a jogbiztonság is.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása