Az Agrárminisztérium (AM) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében szoros kapcsolat alakult ki a döntéshozók és az érdekképviseleti szervezet között. Ezt Sziráki Bence, a MA-HAL ügyvezető igazgatója azzal erősítette meg, hogy a minisztérium eddig soha nem látott összeggel, 50 millió forinttal támogatja idén a szakmaközi szervezetet.

Németh István, a MA-HAL elnöke az ágazat nevében arra kérte Nagy István agrárminisztert, hogy 2020-ban támogassa a tárca a szervezet tevékenységét. A miniszter úgy döntött, hogy „Az állami halgazdálkodási feladatok támogatása” előirányzat terhére 50 millió forint támogatást nyújt az idén a szakmaközi szervezetnek. Az igazgató szerint ez nagyon nagy eredmény, mert ilyen összegű támogatást még nem kapott az ágazat, tavalyelőtt például 33 millió forintot kaptak a minisztériumtól.

A MA-HAL immár 21 éve adja ki a Halászati Lapokat, amely havonta jelenik meg a Magyar Mezőgazdaság mellékleteként. A lapkészítés költségeit a támogatásból fedezik. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-ben adja ki a Halászat című folyóiratot a szakma tudományos lapját, amelynek megjelenését a szakmaközi szervezet ugyancsak támogathatja. Mindkét sajtóterméket előfizetik a tagságnak, postai úton is megkapják az aktuális számokat.

Az elnökség tavalyi döntése alapján két díjat alapít a MA-HAL. Az egyik a Magyar Halászatért, a másik az Antalffy Antal–Tölg István-díj, amelyekkel azokat a halas kollégákat ismerik el, akik kiemelkedő munkát végeztek az ágazatban, az ágazatért. A tervek szerint az első díjakat decemberben, az idei évzáró közgyűlésen adják át.

A Dinnyési Halgazdaság Kft. 100 százalékos tulajdonosa a szakmaközi szervezet, ezért kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az oktatási tevékenységhez korszerű körülményeket biztosítsanak az egyetemekről és szakközépiskolából ide érkező hallgatóknak, diákoknak, hogy elsajátítsák a halszaporítás gyakorlati ismereteit. Az elmúlt 3 évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a cégnél: megújult a keltetőház gépészete, az épületek tetőszerkezete, és új gépeket vásároltak. Jelenleg egy napelemrendszer telepítése van folyamatban. A támogatás segítségével a keltetőház belső berendezéseit és a keltetőhöz kapcsolódó laboratóriumot is korszerűsítik.

A halfogyasztás minisztériummal közös népszerűsítése központi kérdés. A MA-HAL az akvakultúrát közérthetően bemutató képes kiadvány kiadását tervezi. A MA-HAL immár a hazai kiállítások rendszeres résztvevője, így országos hazai kiállításokon is népszerűsíti a halászati ágazat tevékenységét.

Újdonságként a MA-HAL halegészségügyi szolgáltatást kíván nyújtani a tagjainak, ennek formáját még most dolgozzák ki. Az ingyenes szolgáltatással a jelenleg is kiváló hazai halegészségügyi helyzetet szeretnék fenntartani.

A halfogyasztást ösztönző marketingprogramok keretében a Halpéntek kampányt futtatják fel, amiben azt hangsúlyozzák, hogy a lakosság minden pénteken fogyasszon halételeket, elvégre a halnak számos pozitív élettani hatása van.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Cikk megosztása