6 féle új, hiánypótló tankönyvet jelentetett meg az élelmiszeripar szakterület szakmai oktatásához a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium jóváhagyásával. A tankönyvek már megrendelhetők a társaság online tankönyvboltjában.

Az élelmiszeripar az egyik legősibb ipar az emberiség történetében. Az élelmiszeripar sokáig háziipar-jellegű volt, majd kisipari jelleget öltött. A tömeggyártás bevezetésével az élelmiszeripar is rohamos fejlődésnek indult, nagyipari jelleget kapott. A napjainkra a technikai és technológiai változások, az új gazdasági környezetnek megfelelő törvényi szabályozások az élelmiszeripari ágazatokban dolgozóktól a kor szellemének megfelelő és folyamatosan növekvő szintű, színvonalú elméleti és gyakorlati tudást igényelnek. Az ágazatokban eddig felhalmozott ismeretanyag birtokában, azok kiegészítése, felfrissítése nélkülözhetetlen a szakmák magas szintű műveléséhez.

Ezen elvárásoknak való megfelelés egyik alappillére a korszerű szakemberképzés. Ennek szellemében, ezt segítendő készültek az új tankönyvek, amelyek – a kiadó szándéka szerint – a kifutó rendszerű képzésekben és az új ágazati alapképzésben, illetve az erre épülő szak- és technikus képzésben egyaránt jól használhatók lesznek.

A tankönyvek segítségével lehetőség nyílik az élelmiszeripari laboratóriumban végezhető vizsgálatok többségének megismerésére elméleti és gyakorlati úton egyaránt.

Olyan komplex tudomány rejtelmeibe tekinthet be az olvasó, mint a fizikai kémia, ami az anyagokban végbemenő kémiai és fizikai tulajdonságokat, folyamatokat, változásokat együttesen vizsgálja. Megismerkedhet a magyar élelmiszeripar ágazati felépítésével, az egyes ágazatokra jellemző gyártási folyamtokkal, az ott használatos alap- és adalékanyagokkal, valamint a folyamat végén létrejövő késztermékek jellemzőivel.

A kistermelői élelmiszerelőállító szakképzés számára hiánypótlóként jelent meg a tankönyv, amely a képzésben résztvevők számára szükséges áruismereti, mikrobiológiai, táplálkozásélettani, valamint higiéniai és minőségbiztosítási ismereteket egyaránt tartalmazza. A bőséges képanyaggal színesített tankönyv a kedvcsináláson túl a könnyebb tanulhatóságát is szolgálja a nem kis terjedelem ellensúlyozása képpen.

A szőlész-borász szakképesítés számára készült tankönyv a szőlőtermesztés, borkészítés és a pezsgőgyártás technológiai előírásainak sorrendjében, természetesen előtérbe helyezve a témáknak megfelelő gépekkel és berendezésekkel ismerteti meg a tanulót, érdeklődő olvasót.

Az élelmiszeripari gépésztechnikus tanulók számára készült, az irányítástechnika gyakorlati oktatását segítő tankönyv, ezért sok gyakorlati feladatot tartalmaz, ami lehetőséget biztosít az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazásának elmélyítésére.

A tankönyv címére kattintva érhető el a tartalmi bemutatása:
Laboratóriumi alapismeretek I.
Laboratóriumi alapismeretek II.
Irányítástechnikai- és pneumatikai ismeretek
Kistermelői élelmiszer-előállítás
Általános élelmiszeripari technológiák I.
Általános élelmiszeripari technológiák II.
Borkészítés gépei és berendezései
Fizikai kémia

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása