Tények és tévhitek – avagy mit tudunk, és mit tudunk rosszul a természetről II. – A kérdés adott, és a válasz? Igen, vannak köztük! Na de mit is jelent ez a gyakorlatban? A denevérek a világon legalább 1400 fajjal képviseltetve magukat a második legnépesebb emlős rendet alkotják (egyébként a rágcsálók után).

1400 faj – ebből az óriási számból mindösszesen 3, azaz három olyan faj él a Földön, amely melegvérű állatok vérét nyalogatja, ezek is Dél- és Közép-Amerikában találhatók meg. Ráadásul e három fajból kettő főleg madarakra specializálódott és csak a rőt vérszopódenevér az, amely nagytermetű emlősöket „csapol”. A szarvasmarha vagy ló közelében leszáll a földre és felkapaszkodik az állat lábán, amely ebből jobbára nem vesz észre semmit. Metszőfogaival apró sebet ejt a bőr erekkel sűrűn átszőtt részén, majd a sebbe véralvadásgátló és fájdalomcsillapító anyagot juttatva, a kiserkenő vért nyalogatja.

A köztudatban élénken élő vámpírokkal szemben azonban a hazai denevérfajok mind rovarokkal táplálkoznak és a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) másfél évtizedes adatsorának tanúsága szerint több fajuk is komoly bajban van. Erről tudományos alapossággal készített írást olvashattok az NBmR Eredményei II. kötet harmadik fejezetében.

Forrás: Váczi Olivér, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotók: Takács András Attila

Cikk megosztása