Tények és tévhitek – avagy mit tudunk, és mit tudunk rosszul a természetről XI. – Az a szóbeszéd járja, hogy a foltos szalamandra bőre mérgező, az ember számára is. Ezt a kijelentést tudományos alapon csak megerősíteni tudjuk: valóban egy salamandrin nevű váladékot termelnek a szalamandrák bőrmirigyei.

A mérgező váladék szembe vagy szájba jutva gyulladást, kisebb emlősöknél izomrángást, szapora szívverést és magas vérnyomást okoz. Rendkívül szép, csillogó fekete alapon sárga, vagy akár vörösbe hajló narancssárga foltjai is erre a tulajdonságára hívják fel a figyelmet, már jó messziről: vigyázat, mérgező vagyok!

Ezzel szemben, sok kis termetű, lassan mozgó állat rejtő színt visel. Természetes környezetébe beleolvadva próbálja elkerülni, hogy a rá leselkedő ragadozók észrevegyék. Legtöbbször ez a stratégia be is válik, viszont a gyors környezeti változások módosíthatják a környezet, az aljzat színeit. Ilyen változások akár kedvezőtlen helyzetbe is hozhatják a beleolvadást használó fajok egyedeit. A foltos szalamandra stratégiája nem érzékeny a környezet színének változásaira, hiszen feltűnősége minden körülmények között megmarad, ezért a ragadozók így is, úgy is el tudják kerülni. Foltos szalamandrával találkozni óriási élmény, ne felejtsük el az észlelést (az állat megérintése nélkül) a Vadonleső oldalon bejelenteni!

Forrás: Váczi Olivér, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotó: Kóbor Péter

Cikk megosztása