Tények és tévhitek – avagy mit tudunk, és mit tudunk rosszul a természetről XII. – Az illatos csengettyűvirág (Adenophora liliifolia) jelenléte hazánkban régi időket idéz. Az utolsó jégkorszak után csupán elszigetelt, úgynevezett refúgium területeken maradtak fent állományai, ezért jégkori reliktumfajnak nevezik.

Több mint harminc évvel ezelőtt nyilvánították hazánkban védetté, habár akkor még számos helyen előfordult az országban. Mára már a kritikusan veszélyeztetett státuszba sorolják és csupán három izolált előfordulása ismert hazánkban és egyedszáma egész Európában drasztikusan csökken.

Élőhelyei, a kékperjés láprétek, égeres-láperdők, tölgy-kőris-szil ligeterdők szintén visszaszorulóban vannak. A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer keretében az érintett nemzeti park igazgatóságok – Aggteleki, Duna-Ipoly és Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság – koordinálásában több mint 20 éve követik az állományok alakulását.

A jelenleg ismert előfordulási helyei kivétel nélkül védett természeti területen találhatóak, ahol az állományok védelmével, az élőhelyek érintetlenségével, valamint célzott természetvédelmi kezelésekkel (legelő állatok távoltartása, cserjésedés megakadályozása) próbálják megmaradt állományaikat megvédeni. Ismerd meg Te is a körülötted élő védett természeti értékeket és segíts megóvni őket, hogy még sokáig gyönyörködhessünk bennük!

Forrás: Bata Kinga, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása