Tények és tévhitek – avagy mit tudunk, és mit tudunk rosszul a természetről XIV. – Milyen praktikus lenne, ha egy rejtő színezetű állat mindig olyan színű tudna lenni, mint az a felszín, amin éppen ücsörög, vagy álldogál. Sok fantasztikus filmben tűnik úgy el egy szuperjármű a kéretlen szemlélődők szeme elől, hogy felveszi környezetének színeit, mintáit.

Ne gondoljuk, hogy ez emberi találmány, hogy csak az írói fantázia szüleménye! Számos olyan állatfaj létezik hazánkban is, amelyek képesek arra, hogy testük színezetét néhány perc vagy óra alatt megváltoztassák és nem is kell nagyon egzotikus vagy különlegesen ritka fajokra gondolnunk. A zöld levelibéka színezete attól függően változik, hogy épp milyen színű levélen üldögél. Nehezebben találják így meg a ragadozói és könnyebben jut prédához is. Egy ellenpélda az imádkozó sáska, akinek a harsány zöldtől a szürkén át egészen barnás színezetű változatai is ismertek,  azonban a színe nem attól függ, hogy épp milyen növényi részen várja áldozatát, hogy aztán a gyanútlan legyet vagy szöcskét erős fogólábaival akár a levegőben kapja el tökéletes leshelyéről.

Mindkét faj könnyen megfigyelhető hazánkban, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a sok ezer megfigyelés, amit önkéntesek jelentettek be a Vadonleső felületén, ahol ezek bárki számára visszakereshetők és a feltöltött fotók is visszanézhetőek. Azért piros levelibékát ne várjon senki, még ha a pipacs virágjára is ülne, mert vannak azért a színváltoztatásnak természetes korlátai is!

Forrás: Váczi Olivér, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotó: Bata Kinga és Bősze Balázs

Cikk megosztása