Tények és tévhitek – avagy mit tudunk, és mit tudunk rosszul a természetről XXII. – A görög mitológia szerint, amikor Héraklész az alvilágból felhozta Cerberoszt, a háromfejű kutyát, a dühében ordító fenevad szájából fehér hab csorgott a földre. Ezen a helyen nőtt először a hírhedt sisakvirág, az „Aconitum”.

Magyar nevét virágjainak jellegzetes sisakformájáról kapta, a tudományos neve pedig a régi görög „Aconiton” mérges növény elnevezésre utal. A növény gyökerében lévő aconitin mérgező, amit „kártékony” állatok pusztítására használtak fel, de a bürök mellett ez volt a leggyakoribb méregnövény a középkorban, amit emberek ellen is alkalmaztak.

Hazánkban négy sisakvirág él, a méregülő (Aconitum anthora), a farkasölő (Aconitum vulparia), a moldvai (Aconitum moldavica) és a karcsú sisakvirág (Aconitum gracilis). Valamennyi hegyvidéki erdőkben fordul elő, és mindegyik természetvédelmi oltalom alatt áll hazánkban. Az érintett nemzeti park igazgatóságok valamennyi sisakvirág állományt figyelemmel kísérik, a karcsú sisakvirág állományainak az alakulását a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer keretein belül részletesebben is vizsgálják már 20 éve.

Forrás: Bata Kinga, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása