Tények és tévhitek – avagy mit tudunk, és mit tudunk rosszul a természetről XXVII. – A rétek, erdők egyik legkedveltebb virágai a harangvirágok, a jellegzetes, harang alakú és a legtöbbször lilás-kékes párta sokak számára ismerős.

A nemzetség magyar elnevezése a tudományos nevének fordításából származik, a „Campanula” a latin „campana” harang jelentésű szó kicsinyítéséből származik, tehát harangocskát jelent.

A harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába 70 nemzetség kereken 2000 faja tartozik. Hazánkban egy tucat faj őshonos, ebből két faj fokozottan védett: a széleslevelű (Campanula latifolia) és a hosszúfüzérű harangvirág (Campanula macrostachya). A széleslevelű harangvirág alapvetően Eurázsia tajgazónájának hegyvidéki lomberdeiben (900-1400 m tengerszint feletti magasságban) él.

A földtörténeti utolsó eljegesedéskor a faj elterjedési határa délebbre húzódott és egy-egy maradványpopulációja menedékterületekre szorult vissza, amikor a jégtakaró visszahúzódott. Több növényfaj is ugyanezen a folyamaton esett át, ezeket a fajokat a tudomány „glaciális reliktum” fajoknak nevezi.

A széleslevelű harangvirág hazánkban a Bükkben és a Kőszegi-hegységben talált menedékre, ahol jelenleg viszonylag kevés példányból álló, elszigetelt populációit találjuk. A faj világviszonylatban nem veszélyeztetett, ám hazánkban, a fentiekben leírt elszigetelt helyzete és a pótolhatatlan genetikai állománya miatt, az aktuálisan veszélyeztetett kategóriába sorolják.

A széleslevelű harangvirág, mivel kimondottan hegyvidéki faj, érzékenyen reagál a klímaváltozás hatásaira, és az adott évi egyedszáma, virágainak száma, magprodukciója erősen függ az előző évi csapadék mennyiségétől, ezért a felméréseinek eredménye egyben más, hegyvidéki flóraelem helyzetét is jól mutatja, valamint előre jelezheti a klímaváltozás hatását is. A széleslevelű harangvirág valamennyi hazai ismert előfordulását már 20 éve vizsgálják a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) keretein belül az érintett nemzeti park igazgatóságok – Bükki és Őrségi – koordinálásában.

Forrás: Bata Kinga
Képek: Bata Kinga (felül balra: csomós harangvirág - Campanula glomerata; felül középen: kánya harangvirág - Campanula rapunculoides; felül jobbra: széleslevelű harangvirág - Campanula latifolia; alul balra: baracklevelű harangvirág - Campanula persicifolia; alul jobbra: csalánlevelű harangvirág - Campanula trachelium)

Cikk megosztása