Nagy sikerrel zárult az „Ökocímke - környezetbarát termék” középiskolás verseny. A megmérettetés célja az volt, hogy a diákok megismerjék a környezetbarát termékeket és a környezettudatos szokásokat, valamint elsajátítsák a fenntarthatóság szemléletét. A megmérettetésen három különdíjat is kiosztottak a szervezők.

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére és támogatásával az őszi tanévkezdéskor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszéke versenyt indított középiskolás diákokból álló csapatoknak „Ökocímke – környezetbarát termék” témakörben a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai és technikai támogatása mellett. A verseny középpontjában az európai uniós ökocímke és a hazai Környezetbarát Termék Védjegy, valamint az Európai Unió Környezetvédelmi Vezetési és Hitelesítési rendszerének (EMAS) – népszerűsítése állt.

A verseny online regisztrációval, valamint távmunkában kidolgozható és feltölthető versenyfeladatokkal indult, így annak lebonyolítását a koronavírus-járvány nem korlátozta. A kétfordulós próbatételre 75 iskolai csapat jelentkezett az ország minden részéről. A versenyzők munkáját szakmai zsűri értékelte, amelynek feladata a döntőbe kerülő, legjobb csapatok kiválasztása volt. A zsűri munkájában az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért, a Dandelion Kft., az IMSYS Kft. és a BME szakértő képviselői vettek részt.

A végső vetélkedésre decemberben került sor online platformon. Az első forduló összesített pontszámai alapján a legjobb 11 csapat részben előzetesen kidolgozható, részben az online döntő során megoldott feladatokkal mérettette meg magát. A versenyen felkészült és elkötelezett csapatok színvonalas prezentációkat adtak elő és jól szerepeltek a tudáspróbán. Első helyen végzett a Szent László Általános Művelődési Központ csapata, második lett a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum küldöttsége, a dobogó harmadik fokára pedig a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium versenyzői állhattak fel. A Kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és a Győri SZC Baross Gábor Közgazdasági Technikum tanulói különdíjban részesültek.

Az elismerések között tárgyi nyeremény, könyvjutalom, szakmai rendezvényen való részvételi lehetőség és egy Magyarországon egyedülálló karbonsemleges autóipari tesztpálya látogatása is szerepel. A szervező és lebonyolító szervezetek szándéka szerint a jutalmak átadására (a pandémia elmúltával) személyes részvételű, szakmai nappal egybekötött díjátadón kerül sor.

Forrás: AM Sajtóiroda

Cikk megosztása