Immár hatodik alkalommal jelentette meg a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium megbízásából a Magyarország környezeti állapota című kiadványt. A 2020-as kötet tartalmi elemeinek összeállításához hazai és európai környezetvédelemmel kapcsolatos dokumentumokat vettek alapul a szerzők.

A megbízható, nyilvános, hazai adatok, köztük a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai mellett, a SoER 2020 (The European environment — state and outlook 2020: knowledge for transition to a sustainable Europe) átfogó, európai elemzéseire is támaszkodtak a szerzők a kötet összeállítása során. A kötetben bemutatják a környezeti elemek – levegő, víz, talaj – és az élővilág állapotának jellemzőit, valamint a megőrzésükre leginkább ható környezetpolitikai trendeket, mint a körforgásos gazdaság és a klímavédelem. Az egyes fejezetekben megjelennek az uniós célok és a hazai vállalások, így az olvasók elhelyezhetik a hazai környezetállapotot az európai viszonylatban is.

Az elmúlt években jelentős eredmények születtek a környezetvédelem és a természetmegőrzés területén hazai és európai viszonylatban egyaránt. Létrejött például „Az európai zöld megállapodás” kezdeményezés, hatályba lépett a hazai klímavédelmi törvény, kormányhatározat született az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programról és számos egyéb intézkedés született a környezeti elemek megóvása érdekében.

A kiadvány magyar nyelven ide kattintva, angol nyelven ide kattintva érhető el.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

 

Kapcsolódó tartalmak:

OLP intézkedési terv 2020-2030

Megjelent az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program

Cikk megosztása