Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium a kiskertek művelését – jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján.

Feldman Zsolt üdvözölte, hogy a Kertbarátok Szövetségének 20 ezer tagja, és rajtuk kívül még több százezer kerttulajdonos végez háztáji tevékenységet országszerte. Ez az elfoglaltság a korszerű művelésre, és a régi magyar tájfajták ápolására egyaránt kiterjed, hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelhez, teremtő közösséget alkot, fölvállalja a tudásmegosztás feladatát, ezért a szaktárca minden eszközével segíti a Kiskert program megvalósítását.

Ennek érdekében a minisztérium pénteken együttműködési megállapodást kötött a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségével, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel. Az alapok ezzel létrejöttek, és az agrártárca abban is bízik, hogy a következő években bővülni fog az együttműködés – tette hozzá az államtitkár.

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke kiemelte, hogy a kiskertek művelői saját magukon kívül másokat is elláthatnak helyben termelt áruval, és ez minden szempontból jobb, mint több száz, vagy akár több ezer kilométerről érkezett terményeket venni. Szent-Miklóssy Ferenc elmondta, hogy Magyarországon 1916-tól működik szervezett formában a kertbarát mozgalom, és az erdélyi, felvidéki, délvidéki kertművelőkkel ma is erős a kapcsolatuk. Tagjaik példaértékű termelést folytatnak, a tapasztalataikat másokkal is megosztják, emellett nemzetközi találkozókat rendeznek, piacokat és termékbemutatókat szerveznek, kiadványokat készítenek – tette hozzá.

A szövetség a pénteken létrejött együttműködés értelmében ehhez kapcsolódó feladatokat vállalt, többek között digitális tudástárat hoz létre, szaktanácsadó hálózatot működtet, és új művelési megoldásokat népszerűsít, például az ehető szobanövényeket, az otthoni fűszerkerteket, gyógynövényeket, a télen termő zöldségeket.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. háttérintézményként segíti a Kiskert programhoz kapcsolódó együttműködést – közölte Bozzay Péter ügyvezető. Feladataik közül kiemelte a szemléletformálást, az informatikai háttérfeladatokat, az infrastrukturális segítségnyújtást és a rendezvényszervezést.

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ osztályvezetője abban bízik, hogy a Kiskert programhoz kapcsolódva hozzájárulhatnak a magyar tájfajták népszerűsítéséhez. Horváth Lajos közölte, hogy az intézmény több mint 17 ezer tájfajtát őriz, amelyekből nemcsak a termelőknek, hanem kertművelőknek is adnak mintákat.

Forrás: MTI

Cikk megosztása