A döntőbe 25 csapat jutott – 12 csapat a 7-9., 13 csapat a 10-12. évfolyamból. A döntőben a csapatoknak maximum 8 perces prezentációban kellett bemutatniuk, hogy az életet adó víz minősége, hiánya, vagy épp bősége milyen hatással van a természeti környezetre, növényekre, állatokra és az emberre.

A 2020-21. évi BISEL versenyt és döntőt a járványhelyzetre való tekintettel ismét online formában kellett megrendezni. A versenyen 125 csapat indult és oldotta meg a „belépő” online feladatlapot. A 2. fordulóban három, vizes élőhelyhez kötődő táplálékláncot kellett bemutatniuk a csapatoknak szabad technikai megoldással; ezt a fordulót 106 csapat teljesítette. A 3. fordulóban digitális fotóalbum készítése volt a feladat a vízi makrovilágról, vízi élőhelyekről, növény- és állatvilágról, BISEL életképekből; 60 csapat készítette el a fotóalbumot. A BISEL vízvizsgálat elvégzése is feltétel volt a továbbjutáshoz.

A fordulók, a vízvizsgálat, a plusz tevékenységek és a döntő pontszáma alapján alakult ki a végső sorrend:

A 7-9. évfolyamos korosztályban

  1. helyezett a Kaprera Tanoda 3-1 csapat (Sashalmi Tanoda Általános Iskola, Budapest) 217,8 ponttal;
  2. helyezett a Pocsaji vízipók csodapók csapat (Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola, Pocsaj) 216,71 ponttal;
  3. helyezett a Levelibékák csapat (KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Piliscsaba) 212,87 ponttal.

Különdíjat érdemelt a Bödöncsigák csapat (Bükkábrányi Arany János Általános Iskola) a döntőre készített kimagasló prezentációjáért.

A 10-12. évfolyamos korosztályban

  1. helyezett a KutaTók csapat (Neumann János Gimnázium Szakgimnázium és Kollégium, Eger) 218, 22 ponttal;
  2. helyezett a GumicsizmÁSZOK csapat (Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium) 205,8 ponttal;
  3. helyezett a Légivadászok csapat (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen) 201,41 ponttal.

Különdíjat érdemelt a Mászkarákok csapat (Középiskolai Leánykollégium, Budapest) a versenyben nyújtott teljesítményéért.

Gratulálunk a nyertes csapatoknak – és valamennyi, a versenyben résztvevő csapatnak –, valamint felkészítő tanáraiknak a sikeres felkészülésért a versenyre és az elért eredményekért. A díjátadót várhatóan ősszel tartják meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban; az érintett csapatokat e-mailben értesítik.

Forrás: Agrárminisztérium

Cikk megosztása