A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. HungAIRy és Grassland-HU LIFE integrált projektjeihez, valamint a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Igazgatóságának feladataihoz kapcsolódóan családi komposztnapot szervezett 2021. október 9-én a Herman Ottó Konferencia Központban.

A rendezvény délelőttjén a hangsúlyt a szakmai előadások kapták. Ennek során elsőként Béres András, A Mindennapi Kultúráért Egyesület tagja tartott előadást a komposztálás alapismereteiről. Mint elmondta: a helyben történő komposztálás kérdése rendkívül fontossá vált napjainkban. A települési szilárd hulladékunk jelentős hányadát a biohulladékok alkotják. Tennünk kell azért, hogy zöldhulladék helyett zöld javakként tekintsünk a keletkezett anyagokra, hiszen ezáltal javíthatunk talajaink minőségén és csökkenthetjük a levegőnk szennyezettségét – tette hozzá. Az előadás során megismerkedhettek az érdeklődők a komposztálás történetével, folyamatával, alapfeltételeivel, jellemző problémáival és azok megoldási javaslataival.

A helyben történő komposztálás bemutatását követően a közösségi komposztálás rejtelmeibe kalauzolta el az érdeklődőket Merza Péter, a Humusz Szövetség alelnöke. A szövetség által kialakított komposztpont nagy népszerűségnek örvend a lakosság körében. A közösségi komposztálásról az érdeklődők minden hasznos információt megtalálhatnak a szövetség által kiadott ingyenesen letölthető, Komposztálás közösségben című kiadványban.  Az alelnök felhívta a figyelmet a 2021-es Komposztünnepre, amelyet 11. alkalommal hirdettek meg a Galgamenti Népfőiskola és a Nébih közreműködésével. A Komposztünnep idei témája az élelmiszerhulladék képződésének megelőzése, amely rávilágít a komposztálás és az étkezés kapcsolatára. A Komposztünnepen oktatási intézmények és civil közösségek számára hirdetnek országos pályázatot. A korábbi években megvalósult jó gyakorlatokból készült el a Komposztünnep Magyarországon – Egy új zöld jeles nap története és jó gyakorlatai összefoglaló kiadvány.

A rendezvény délutánja már a résztvevő gyermekekre összpontosított. A programban helyet kapott számos játékos feladat, amely arra volt hivatott, hogy felkeltse a gyermekek érdeklődését a komposztálás iránt. F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület képviselője interaktív játékos eszközcsomaggal (óriás puzzle, fajátékok, ügyességi játékok) foglalkoztatta az érdeklődő gyermekeket.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása