2021. november 9-10-én nemzetközi konferenciát tartott a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Magyarország első környezetvédelmi LIFE integrált projektje, a HungAIRy kapcsán. Az online eseményen európai projektek mutatták be tevékenységüket, elért eredményeiket és tapasztalataikat, amelyek a levegőminőség javítását célozzák.

Az eseményen elsőként Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be a Társaság főbb tevékenységeit, majd az általuk koordinált HungAIRy LIFE integrált projekt legfontosabb célkitűzéseit, amelyek a levegőminőség javítását szolgálják Magyarország különböző régióiban.

Orbán Hunor, az Agrárminisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a kisméretű aeroszol részecskék (hétköznapi nevén szálló por) magas koncentrációja jelentős problémát okoz Közép-Európában. Kiemelte, hogy a szennyezés legfontosabb forrása a lakossági fűtés. Annak ellenére, hogy ismerjük a probléma forrását, nehéz csökkenteni a kibocsátásokat. A lakosság társadalmi-gazdasági helyzete, az épületek nem megfelelő szigetelése, a jó minőségű tüzelőanyagok elérhetőségének hiánya, a lakosság nem megfelelő attitűdje mind nehezítik a sikeres megoldást – tett hozzá.

Fabio Leone, az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség (CINEA) területi vezetője kiemelte, hogy 2014 és 2020 között az Európai Unió LIFE programja 43 olyan projektet támogatott, amely közvetlenül a levegőminőség javítását célozza, közvetve pedig 102-t. Eddig összesen 5 integrált projektet támogattak, köztük a HungAIRy projektet. Hangsúlyozta, hogy a LIFE integrált projekteknek fontos szerepük van a levegőminőségi tervek megvalósításának elősegítésében, közelebb hozzák egymáshoz az érintett szereplőket. Végül felhívta a figyelmet az aktuális és a jövőbeli pályázati lehetőségekre.

Guido de Wilt, az Európai Bizottság szakpolitikai szakértője köszöntőjében kiemelte, hogy fontos, hogy a levegőminőség javításán dolgozó projektek munkatársai megismerjék egymás munkáját, tanuljanak egymástól. Örömét fejezte ki, hogy ez a konferencia létrejött, helyet biztosít az egyeztetésnek.

November 9-én Guido de Wilt, az Európai Bizottság szakpolitikai szakértője bemutatta az európai zöld megállapodás (European Green Deal) részleteit, különös tekintettel a zéró szennyezéssel kapcsolatos cselekvési tervre (EU Action Plan: Towards Zero Pollution for Air, Water and Soil).

November 10-én Roman Perez Velasco, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője ismertette az WHO 2021 szeptemberében kiadott, levegőminőségre vonatkozó iránymutatásának főbb pontjait, illetve a teljes folyamatot a célkitűzéstől a dokumentum véglegesítéséig. Az új levegőminőségi irányértékek ambiciózusak, és híven tükrözik a légszennyezettség globális egészségre gyakorolt jelentős hatását.

A 2019. január 1-jén indult HungAIRy projekt eddigi eredményeit Szigeti Tamás, a projekt szakmai vezetője mutatta be a konferencia résztvevőinek.

A konferencia két napján összesen 88 fő vett részt, a plenáris előadások mellett 20 további előadás hangzott el, valamint 4 e-posztert mutattak be készítőik. A nemzetközi konferenciára 11 országból érkeztek az előadók.

A konferencia előadásai érintették a legfontosabb légszennyező forrásokat: a lakossági eredetű kibocsátásokat, a közlekedési ágazatot, valamint a mezőgazdasági tevékenységeket. A problémák ismertetése mellett számos megoldási javaslatot, saját tapasztalatot mutattak be a szakemberek. Arról is hallhattak, hogy fontos a lakosság bevonása a légszennyezettséggel kapcsolatos vizsgálatokba, a problémák feltárásába, megoldások keresésébe (citizen science). Egyre elterjedtebb az olcsó, levegőminőséget mérő műszerek (low-cost sensors) használata a levegőminőség monitorozásában. Több példát is bemutattak ezek alkalmazására. Valamint arra is láthattak megoldásokat az érdeklődők, hogy zöldfelületek kialakításával hogyan próbálják a légszennyezettséget csökkenteni Európa különböző országaiban.

A konferencia előadásainkat absztraktja a projekt hivatalos oldalán érhető el.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

 

http://www.hungairy.hu/sites/default/files/media/docs/2021-11/conference...

Cikk megosztása