Napjainkban a legjelentősebb egészségkárosító környezeti hatás a légszennyezés. A levegő minőségének javítása érdekében az Európai Unió irányelvben rögzítette az öt legfőbb légszennyező kibocsátásának 2030-ig elérendő országonkénti csökkentését. Az uniós célkitűzések hazai megvalósítása érdekében a Kormány meghirdette az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot (OLP).

Az OLP-t az 1231/2020. (V.15.) Korm. határozat rögzíti. A program 2030-ig határoz meg levegőminőségre vonatkozó célokat és intézkedéseket az iparra, az energia szektorra, a lakosságra, a közlekedésre és a mezőgazdaságra vonatkozóan.

Az OLP kidolgozását 22 nemzetközi és 30 hazai stratégia, cselekvési terv, valamint program vizsgálata előzte meg annak érdekében, hogy összhangban legyen a már meglévő dokumentumokkal.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium megbízásából az OLP-vel és a hazai levegőminőség-védelemmel kapcsolatos tájékoztató füzetet jelentetett meg a környezetminőség és a környezetvédelmi kérdések iránt érdeklődők számára, amelynek most rövidebb változatát leporelló formájában tárjuk az érdeklődők elé.

Mit kell tudni az OLP-ről? Kinek szól az OLP?  Miért fontos a levegő minősége? Kiadványunk ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ, továbbá javaslatokat tartalmaz arra vonatkozóan is, hogy mit tehetünk mi magunk, mint környezethasználók – lakástulajdonosok, kerttulajdonosok, közlekedő átlagemberek – a tisztább levegőért!

A kiadvány nyomtatott formában elérhető a Herman Ottó Nonprofit Kft. rendezvényein, elektronikus formában pedig ide kattintva érhető el.

Cikk megosztása