A szimulátor egy költséghatékony és biztonságos megoldás új kezelők, erdészeti gépekkel foglalkozó szakemberek és szerelők, karbantartók képzéséhez. Finnországban több mint két évtizede használnak szimulátorokat a képzés támogatására. A közelmúltban több hazai oktatási intézményben is használatba vettek PONSSE szimulátorokat.

A Ponsse termékpalettájának korszerűsítésével válaszol az erdőipari képzés fejlesztési igényére. Ahogy a neve is sugallja, az új PONSSE Full Simulator egy teljes körű szimulátorrendszer: valósághű erdei környezetet bemutató részletgazdag grafikája tökéletes lehetőséget teremt a szakmai képzésnek, a lehető legközelebb áll a valódi erdőgéphez. A legmodernebb digitális technológia egyszerűvé és élvezetessé teszi képzést.

Magyarországon is egyre népszerűbb a szimulátoros képzés: három szakképző iskola kapott egy-egy új PONSSE Full Simulatort a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-nek köszönhetően. Ezek az első olyan szimulátorok Magyarországon, amelyek a leendő erdőgépkezelők számára készültek. Korábban csak a Soproni Egyetem Erdőtudományi Karán volt hasonló berendezés.

Az erdészeti gépek száma folyamatosan növekszik, így egyre nagyobb szükség van jól képzett kezelőkre is. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szimulátorbeszerzése azért jelentős, mert az erdészeti ágazat technológiai fejlődésével a folyamatok gépesítése és automatizálása is egyre fontosabbá válik. A szakképzésben résztvevő tanulók ma már elsajátíthatják a modern technológia használatához szükséges készségeket. Az oktatási intézmények pedig a kapott szimulátorokat a szakmai felnőttképzéshez is használják.

Az Északi Agrárszakképzési Centrum Mátra Erdészeti Technikum az ország minden tájáról oktatja a diákokat, hogy sikeresek legyenek a választott szakmájukban. Az iskolában erdőművelő-fakitermelőket, erdőgazdálkodókat és vadgazdálkodókat oktatnak, emellett az intézménynek közel 500 levelező vagy esti rendszerben tanuló hallgatója van.

Az Alföldi Szakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikuma 1955 óta oktat erdőtechnikusokat. Az intézmény hallgatóinak nagy része érettségi után a Soproni Egyetemre jelentkezik, de népszerű körükben a Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem és a Neumann János Egyetem is. Sok öregdiák dolgozik olyan nagy állami erdészeti cégeknél is, mint a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt., a Gemenc Zrt. és a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.

A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban erdőművelő-fakitermelőket, erdőgazdálkodókat, vadgazdálkodókat, valamint környezetvédelmi technikusokat oktatnak. Itt is fontos a szimulátoros képzés bevezetése a piaci igényeknek megfelelő új készségek elsajátításához.

Forrás: Ponsse News

Cikk megosztása