Pécs levegőminőségének javítása hosszú és kihívásokkal teli feladat, amelyben nagy segítséget jelentenek a HungAIRy LIFE integrált projektben elindított fejlesztések – mondta a projekt pécsi partnertalálkozóján Zag Gábor, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Szeptember 29. és 30. között Pécsett, a Kodály Központban rendezték meg a HungAIRy LIFE integrált projekt éves partnertalálkozóját. A kétnapos konferencia nyitónapján a téma a rendezvénynek otthont adó város levegőminőségének javítása és az önkormányzat által ennek érdekében elindított jó gyakorlatok bemutatása volt.

Az előadássorozat kezdetén Zag Gábor alpolgármester kijelentette: mindannyian tudjuk, hogy a levegőminőség javítása nem csupán egy nemes cél, hanem mindannyiunk számára húsbavágó, közös ügy. Abból eredően ugyanis, hogy nagyvárosaink levegője igencsak szennyezett, a városokban élők a várható élettartamot nagy mértékben csökkentő, komoly egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve. Hozzátette: épp ezért fontos, hogy 2019-ben elindult ez a projekt, amelyben Pécs, valamint számos más partnertelepülés közösen célozta meg a levegőminőség javítását. Tudjuk jól, hogy ez az út rögös és nehéz lesz. A Pécsett zajló HungAIRy projekt nevében is ki merem ezt jelenteni. Azonban a program konstrukciója lehetőséget biztosít arra, hogy a levegőminőség javítását minden résztvevő más-más megközelítésben célozza meg, eredményeiket pedig a partnerségben jó gyakorlatként tovább tudják hasznosítani a jövőben – mondta az alpolgármester.

Bozzay Péter, a HungAIRy LIFE integrált projektet koordináló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője megnyitójában elmondta: a projektben nemcsak tanulmányok, statisztikák készülnek, hanem olyan gyakorlatban is használható fejlesztések és produktumok, amelyek közvetlenül segítik az adott városokban – például Pécsett – élők életminőségének javulását. Itt kiemelte a konferencián is bemutatott pécsi okosparkolási rendszer kiépítését, amely véleménye szerint konkrét, érzékelhető hatást fognak gyakorolni a pécsiek életére.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a 8 éves megvalósítási időszakra tervezett projekt jelenleg félúton jár, az eredmények és futó programok többsége pedig nincs még az elvárt szinten, ezért a következő 4 évben a projekt vezetői és partnerei komoly feladatok és kihívások előtt állnak, a lemaradásokat ugyanis be kell hozni.

A köszöntők után a partnertalálkozó szakmai előadássorozata következett. Elsőként a pécsi parkolási rendszer rövid történetét és helyi sajátosságait mutatta be Galamb Nóra, a Biokom Nonprofit Kft. városüzemeltetési koordinációs vezetője, majd Boros Viktor, a Vodafone Magyarország Zrt. szakmérnöke ismertette a pécsi okosparkolási rendszer technikai-informatikai hátterét. Ezt követően Kőhegyi Csaba, a Biokom Nonprofit Kft. stratégiai és koordinációs vezetője adott elő a LIFE-pályázat részeként kiépített pécsi okosparkolás működéséről, előnyeiről, valamint a rendszerben rejlő lehetőségekről és a jövőben tervezett fejlesztési irányairól.

A parkolás témablokkja után a pécsi zöldterületi kataszterről volt bővebben szó: Szilvácsku Zsolt dendrológiai szakértő mutatta be a növényfelmérés folyamatát, céljait és szoftveres hátterét, majd Miszori Krisztián ismertette a zöldkataszter egyedülálló térinformatikai szoftverének működését, a fák-növények védelmének fontosságát és a munka kihívásait.

Végezetül Lenkovics László, Cakó Balázs és Gergyák János foglalta össze a pécsi épületenergetikai pilot program előrehaladását, a program célját és felméréseik eddigi eredményeit.

Forrás: pecsma.hu / Pernecker Dávid

Cikk megosztása