Öt agrárszakiskola részére szerzett be erdészeti mérőműszereket a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. pályázati forrás segítségével. A többfunkciós digitális mérőműszereket a szaktárca javaslata alapján a szegedi, az ásotthalmi, a somogyzsitfa-szőcsénypusztai, a mátrafüredi, valamint a soproni iskolákban helyezik el, így számos tanuló elsajátíthatja az innovatív műszer használatát.

A Herman Ottó Konferenciaközpontban megtartott rendezvényen Bagdán Boglárka, a duális agrárszakképzés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy fontosak az innovatív eszközök a középfokú agrárszakoktatásban is, emellett jelen helyzetben kiemelt szükség van a szakképzett erdészekre.

Csókáné Dr. Szabados Ildikó az AM Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság Főtanácsadója beszédében felelevenítette, hogy az AM fenntartásában működő középfokú agrárszakképzési centrumok erdészeti szakképzést folytató intézményeit, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közreműködésével három erdészeti szimulátor beszerzésével segítették 2021-ben, emellett szintén a Társaság közreműködésével további nyolc iskola eszközparkja bővült műszeres favizsgálat elvégzésére alkalmas eszközökkel.

Napjaink tanítási és tanulási módszerei állandó fejlesztést igényelnek, és a XXI. századi technikai körülmények szükségessé teszik a képzési anyagok új módszertani és technológiai alapon történő fejlesztését – emelte ki Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője. A MobileForester mérőműszer segítheti a digitalizációt előtérbe helyező szakképzési koncepció megvalósulását, hiszen a mérőműszer egy mobilapplikáció használatával több eszköz (magasságmérő, irányszögmérő, átlaló, távolságmérő szalag és a tükrös relaszkóp) tudását biztosítja – tette hozzá. Külön köszönetét fejezte ki a fejlesztésben részt vevő Faforrás Kft. munkatársának, Pásztory Zoltánnak.

Az ünnepélyes átadót követően egy kétórás képzésen sajátíthatták el a szakiskolák képviselői a műszer használatát.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Fotó: Takács András Attila

Cikk megosztása