Elkészült három, elérhető legjobb technikákat tartalmazó referencia dokumentum (BREF) a környezetvédelemért felelős minisztérium megbízásából a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásában.

2023 januárjára a vasfémfeldolgozó iparra-, a vegyiparban használt általános hulladékgáztisztító és -kezelő rendszerekre-, valamint a textiliparra vonatkozó BAT következtetések és BREF dokumentumok készültek el a BREF felülvizsgálati folyamat során. A dokumentumok célja az elérhető legjobb technikák (BAT) alkalmazásának elősegítése egy adott iparág vonatkozásában. A fémek és műanyagok felületkezelésére vonatkozó BREF-, a kerámiagyártásra vonatkozó BREF-, valamint a vágóhidakra és az állati melléktermékeket feldolgozó iparágra vonatkozó BREF dokumentumok készítése továbbra is zajlik a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával.

Az Európai Parlament és a Tanács 2010/75/EU irányelve (2010. november 24.) az ipari kibocsátásokról (a környezetszennyezés integrált megelőzése és csökkentése), azaz az IED irányelv elsődleges célja a környezethasználatot megvalósító tevékenységek esetében a környezeti elemek integrált vizsgálatának megvalósításával a környezet, mint egésznek a védelme. Az irányelv azokra az ipari és egyéb (pl. mezőgazdasági) tevékenységekre helyezi a hangsúlyt, ahol várhatóan a legnagyobb a környezet igénybevétele.

Az IED irányelv az integrált megközelítést az elérhető legjobb technikáknak (Best Available Techniques – BAT) az engedélyezés során feltételként történő előírásával valósítja meg. Az elérhető legjobb technikák (BAT) azon fenntartható fejlődést szolgáló hatékony, korszerű technikai eljárások, módszerek alkalmazását jelentik, amelyek lehetővé teszik a szennyezéskibocsátás elkerülését, a környezetterhelés megelőzését, illetve csökkentését, ezáltal a környezet egészét érintő káros hatások mérséklését. A BAT biztosítja azt a tudásalapot, amely a környezeti kibocsátások határértékeinek megállapításához szükséges. Annak érdekében, hogy ez a tudásalap a lehető legszélesebb és naprakész ismereteken alapuljon, az Európai Bizottság létrehozta a BAT információcsere programot, amelynek két kulcsfontosságú szervezete, az IED 13. cikke szerinti Információcsere Fórum és a Sevillában működő Európai IPPC Iroda. Az elérhető legjobb technikákról szóló információcsere, vagyis az úgynevezett Sevillai folyamat útján kerül összeállításra a BAT Referencia Dokumentum (BREF), amelynek célja információforrásként a BAT kritériumok alkalmazásának elősegítése egy adott iparág vonatkozásában. Az Európai Bizottság (Környezetvédelmi Főigazgatósága) a BREF-dokumentumok kidolgozásának és felülvizsgálatának céljából szakmai munkacsoportot (Technical Working Group – TWG) hoz létre (vagy reaktivál). A munkacsoportok a tagállamokat, az iparágakat és a környezetvédelemmel foglalkozó nem kormányzati szervezeteket képviselő műszaki szakértőkből, valamint a Bizottságból állnak. A munkacsoportok munkáját az Európai IPPC Iroda tudományos személyzete irányítja.

A BREF-dokumentumok adott terültre vonatkozó hiteles adatok, információk gyűjteményei, amelyek alapján biztonsággal meghatározhatók a legjobb eljárások és azok várható technológiai kibocsátási értékei, de a dokumentumoknak nem célja az iparág teljeskörű feltárása. A dokumentumok kötelező érvényű előírásokat nem tartalmaznak, de összegyűjtik az Európai Unió tagországaiban alkalmazható kibocsátás-csökkentési eljárásokat, amelyek közvetlenül felhasználhatók a kapcsolódó engedélyezési eljárás(ok) során. Komplexen, összefüggéseiben mutatják be a kibocsátások környezeti elemekre gyakorolt hatásait. A BREF-nek ugyan nincs közvetlen hatása az egyes tagállamok engedélyezési eljárására, de célja közvetetten elősegíteni az IED elveinek megfelelő környezetvédelmi engedélyek kiadását.

2022-ben Társaságunk által koordinált BREF-ek tekintetében a vasfémfeldolgozó iparra, a vegyiparban használt általános hulladékgáztisztító és -kezelő rendszerekre, valamint a textiliparra vonatkozó BREF felülvizsgálati folyamatok zárultak le.

Vasfémfeldolgozó ipar:

2022 novemberérben megjelent a Bizottság (EU) 2022/2110 végrehajtási határozata (2022. október 11.) az ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv szerinti elérhető legjobb technikákkal (BAT) kapcsolatos következtetéseknek a vasfémfeldolgozó ipar tekintetében történő meghatározásáról, amely itt érhető el.

A vasfémfeldolgozó iparra vonatkozó BREF dokumentációt (FMP BREF) 2022 decemberében publikálták az EU hivatalos oldalán.

Vegyiparban használt általános hulladékgáztisztító és -kezelő rendszerek:

2022 decemberében megjelent a Bizottság (EU) 2022/2427 végrehajtási határozata (2022. december 6.) az ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv szerinti elérhető legjobb technikákkal (BAT) kapcsolatos következtetéseknek a vegyiparban használt általános hulladékgáztisztító és -kezelő rendszerek tekintetében történő meghatározásáról, amely itt érhető el.

A vegyiparban használt általános hulladékgáztisztító és -kezelő rendszerekre vonatkozó BREF dokumentációt (WGC BREF) 2023 januárjában publikálták az EU hivatalos oldalán.

Textilipar:

Szintén 2022 decemberében jelent meg a Bizottság (EU) 2022/2508 végrehajtási határozata (2022. december 9.) az ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv szerinti elérhető legjobb technikákkal (BAT) kapcsolatos következtetéseknek a textilipar tekintetében történő meghatározásáról, amely itt érhető el.

A textiliparra vonatkozó BREF dokumentációt (TXT BREF) 2023 januárjában publikálták az EU hivatalos oldalán.

A fémek és műanyagok felületkezelésére vonatkozó BREF-, a kerámiagyártásra vonatkozó BREF-, valamint a vágóhidakra és az állati melléktermékeket feldolgozó iparágra vonatkozó BREF dokumentumok felülvizsgálati folyamata továbbra is zajlik a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával.

Hivatkozott források:

https://ippc.kormany.hu/bat-informaciocsere

https://eippcb.jrc.ec.europa.eu/reference/  

 

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása