Elfogadták a tisztítószerek feltételrendszereit
 
2017. június 23-án az Európai Bizottság elfogadta az Európai Ökocímke tisztítószerekre vonatkozó felülvizsgált feltételrendszereit. A módosított követelmények hat évig lesznek érvényben, az eddigiek hatályukat vesztik, de az új, felülvizsgált feltételrendszerek megjelenése előtt beadott pályázatokat még a régi szempontok alapján kell elbírálni.

Az új feltételrendszerek megjelenése után még két hónapig lehet a régi szerint is próbálkozni a licencszerzéssel, de a régi követelmények alapján megszerzett minősítések csak az új feltételrendszerek megjelenését követő 12 hónapig érvényesek.
 
A változtatásokkal minden ökocímkés termékből kitiltják a mikroműanyagokat. Ezek az apró, öt milliméternél kisebb darabkák óriási mennyiségben halmozódtak fel a vizekben, például egy tavalyi kutatás szerint az európai városi csapvizek közel háromnegyedében megtalálhatóak. Általában a műanyag szemétből kerülnek a természetbe, de elsődlegesen is előállítják, például kozmetikumokhoz. A bőrradírozó krémeknél szívesen használják ezeket a korábbi természetes anyagok, mint például őrölt mandula helyett.
 
Tiltólistára került a nanoezüst is, amelyet fertőtlenítőként használnak, de egyes vélemények szerint nehezíti a vizek biológiai tisztítását és különféle élő sejteknek károkat okozhat. Az ökocímkés mosószerek hatékonyságát foszfátokkal sem lehet javítani, amelyek az algák elszaporodásához vezethetnének. Ha ez a folyamat elszabadul, az halálos ítélet a vízben lévő többi élőlénynek és maguknak az algáknak is, oxigénhiány, tömeges halpusztulás, esetleg méreganyagok elszabadulása lehet a vége.
 
Emellett számos más anyagot sem lehet az ökocímkés tisztítószerekhez adni, némelyiknél pedig szigorúan korlátozott határértéket állapítottak meg. Nem lehet biológiailag felgyülemlő színezőanyagokat vagy tartósítószereket sem használni.
 
A csomagolásnál plafont szabtak a tömeg/hasznosság arányának, azaz csak aránylag kevés anyagot szabad ilyen célra felhasználni. Ha műanyaggal oldják meg, azt úgy kell kialakítani, hogy megkönnyítse a hatékony újrahasznosítást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kerülni kell olyan lehetséges szennyező és összeférhetetlen anyagok használatát, amelyek tudvalevőleg megnehezítik a szétválasztást és az újrafeldolgozást, vagy csökkentik az újrahasznosítható anyag minőségét.
 
A terméknek a gyártó által ajánlott legalacsonyabb hőmérsékleten és a vízkeménységnek megfelelően ajánlott adagolás mellett kielégítő mosóhatással kell rendelkeznie.
 
A szerhez használati utasítást kell mellékelni, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen vele tisztítani, a lehető legkisebbre csökkenjen a képződő hulladék mennyisége, valamint csökkenteni lehessen a vízszennyezést és a természeti erőforrások felhasználását. Ennek képek vagy ikonok formájában jeleznie kell például az adagolást. Mosószereknél a vízszennyezés visszaszorítására fontos betartani a helyes adagolást és a legalacsonyabb ajánlott hőmérsékletet, amely nem lehet magasabb 30 °C-nál.