A kormány fontosnak tartja a hazai termelők munkáját, ezért mindent megteszünk azért, hogy a közétkeztetésbe és a vendéglátásba minél több hazai élelmiszer kerüljön – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, a Helyi termék programsorozat megnyitóján a Herman Ottó Konferencia Központban.

Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a Helyi termék rendezvénysorozat nyitóeseményét 2023. április 25-én Budapesten.

A négy eseményből álló rendezvénysorozat célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.

Nobilis Márton a rendezvényen kiemelte, a helyi termelők azok, akikkel lehet személyes kapcsolatot építeni, akikre büszkék lehetünk, mert hozzájárulnak a kulturális örökségünk megőrzéséhez, népszerűsítik a magyar ízeket, és a magyar gasztronómiához biztosítják az alapanyagokat. Ezen termékek megvásárlásával segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását. A kormány ezért is nyújtott többször támogatást a piacoknak.

Az államtitkár kitért arra is, hogy hazánk 20 millió ember ellátására képes és ezt a teljesítményét hosszú távon is meg kell őrizni. A helyi termelők mellett lesznek nemzeti bajnokaink. Ezek olyan magyar cégek, amelyek nemcsak a hazai piacot tudják ellátni, hanem képesek a nagy mennyiségű élelmiszerexportra is. Az államtitkár kiemelte, a kormány mindig ott áll a kicsi, a közepes és a nagy élelmiszeripari vállalkozások mellett és kiemelt figyelmet fordít a hazai termelőkre, mert a legfontosabb, hogy mindig jó minőségű, biztonságos, illetve hazai élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára.

Derdák Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályvezetője felhívta a figyelmet, hogy a rövid ellátási láncok (REL) népszerűsítése rendkívül fontos a környezetterhelési és az egészségügyi szempontok miatt. Kutatási eredményekre alapozva elmondta, hogy az Európában elfogyasztott baromfihús 49%-a brazil, 29%-a pedig thaiföldi forrásból származik. Ezt a tendenciát meg kell fordítani az elkövetkezendő időszakban. Ezzel a céllal, a helyi élelmiszerellátók munkájának támogatására az agrárkamara 2022-ben kézikönyvben foglalta össze a tudnivalókat és jogszabályváltozásokat. Hozzátette: a rendezvénysorozat is a kiadvány tematikáját követi.

A rendezvénysorozat további vidéki helyszínein a nyitórendezvényhez hasonlóan, színvonalas előadásokkal, szakértő segítséggel és helyi termék előállítókkal várják a szervezők a térségi kistermelőket és az érdeklődőket.

További helyszínek és időpontok:

Pannonhalmi Főapátság Díszterem (9090 Pannonhalma, Vár 1.), 2023. május 3.
Paksi Erzsébet Nagy Szálloda (7030 Paks, Szent István tér 2.), 2023. május 9.
NAK Szolgáltató Központ (4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 1.), 2023. május 11.

További információ a regisztrációs felületen, ide kattintva érhető el.

Forrás: AM Sajtóiroda, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Cikk megosztása