Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat második rendezvényét 2023. május 3-án, Pannonhalmán, a Főapátság Dísztermében.

A négy eseményből álló rendezvénysorozat célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.  

Derdák Gábor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője megnyitó beszédében bemutatta az Agrárkamara 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyvét, melyben összefoglalták a kistermelők számára tudnivalókat és jogszabályváltozásokat a közvetlen helyi értékesítés érdekében.

A Kislépték Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin Olga Trendek, lehetőségek, eszközök, élet a nagybanin túl címmel avatta be a hallgatóságot abba, hogy Ki? Kinek? Hol? és Hogyan? értékesíthet helyben termelt termékeket. Támpontokat adott ahhoz, hogy hogyan érdemes elindulni a kistermelőknek a regionális értékesítés útján, illetve hangsúlyozta a közösségi értékesítés és a jól működő térségi piacok szerepét, melyek kialakításához elengedhetetlen a megfelelően képzett REL (Rövid Ellátási Lánc) szakemberek munkája.

A helyes élelmiszer-jelölés módjait mutatta be a rendezvényen Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerlánc-tanácsadó, aki gyakorlati példákon keresztül láttatta a szükséges jelölések feltüntetésének jelentőségét.

 

További helyszínek és időpontok:

Paksi Erzsébet Nagy Szálloda (7030 Paks, Szent István tér 2.), 2023. május 9.

NAK Szolgáltató Központ (4220 Hajdúböszörmény, Kálvin tér 1.), 2023. május 11.

További információ a regisztrációs felületen, ide kattintva érhető el. 

Forrás: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
Fotó: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
 

Cikk megosztása