A korábbi VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet nevet váltott és új feladatokat kapott. Az intézmény körüli változásokat április 25-én mutatta be hivatalosan V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató.

Nagykorúvá vált az intézet, hiszen 18 éve alapították, emelte ki V. Németh Zsolt az ünnepélyes eseményen. Az 1994-ben több elődszervezet összevonásával létrehozott Agrárszakoktatási Intézet a szakképzéssel összefüggő feladatok mellé 2002-ben kapta a termelési szaktanácsadást. Ekkor Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetté, majd 2007-ben, az első teljes ciklusú európai uniós vidékfejlesztési program felelőseként Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetté keresztelték át az intézményt. Az elmúlt két év tapasztalata alapján azonban minőségileg más intézmény alakult ki, ezt pedig a névvel is jelezni kívánták, mondta V. Németh Zsolt. Aláhúzta, hogy a közelmúltban kapott feladatai közül a Tanyafejlesztési Programot szinte példátlan gyorsasággal, mindössze két hónap alatt lebonyolította az intézet, ennek nyomán pedig még inkább támaszkodni kíván a NAKVI-ra a szaktárca a jövőben. Ilyen feladat lesz a következő európai uniós költségvetési időszak vidékfejlesztési programjának előkészítése.

A „nemzeti” szó nem csak valamiféle divatból került be a névbe, hanem az intézet küldetését és feladatai átfogóságát is tükrözi, amely az egész nemzet számára hasznos lehet - hangsúlyozta Mezőszentgyörgyi Dávid. A NAKVI főigazgatója kiemelte, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadása után külön intézményi egység foglalkozik pályázatkezeléssel az intézeten belül, a tankönyvek mellett pedig számos, a VM gondozásában megjelenő szaklap kiadása is az intézethez került. Emellett hangsúlyozta azt is, hogy kevesebb vezetővel, környezet- és családbarát körülmények között folyik tovább a munka, így például kerékpártárolót és öltözőt alakítanak ki, és számos családi programot is rendeznek a dolgozóknak.

Az intézet neve mellett arculata is megváltozott: az új logóról együtt rántotta le a leplet Mezőszentgyörgyi Dávid és V. Németh Zsolt, majd a főigazgató az új, www.nakvi.hu címen elérhető honlapot is elindította, majd az esemény zárásaként a vidékfejlesztési államtitkárral közösen ültetett el egy őshonos magyar kislevelű hársfát.

A folyamatosan bővülő feladatkörnek köszönhetően a NAKVI felel többek között az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló Nemzeti Vidékfejlesztési Program (NVP) végrehajtásáért, intézkedéseihez szakmai, módszertani és tájékoztatási hátteret nyújt. Az intézet emellett a hazai és európai uniós vidékfejlesztési programok monitoring és tervezési feladataiért is felel, ellátja a vidékfejlesztési projektek megvalósítására közzétett felhívásokkal kapcsolatos feladatokat, pályázati rendszert működtet és ellenőrzi a megvalósítás végrehajtását.

Az intézet működtet és irányít a feladataihoz kapcsolódóan több szervezetet, programirodát, így a vidékfejlesztés érintettjeit összefogó Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Állandó Titkárságát is, amely ellátja az MNVH és szakosztályai adminisztrációs feladatait, biztosítja a hálózat összehangolt szervezeti működését, valamint tájékoztató és koordinációs feladatokat lát el. Emellett közvetlen MNVH elnökségi és tanácsi feladatokat is ellát, részt vesz az Európai Vidékfejlesztési Hálózat munkájában, illetve más nemzeti vidéki hálózatokkal is együttműködik. Az Állandó Titkárság foglalkozik az MNVH projektjeivel is, az új Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadásával pedig külön szervezeti egység feladata lesz ezek kezelése. A csoport 2011-ben már sikeresen ellátta az első alkalommal kiírt Tanyafejlesztési Program adminisztrációját és elvégezte a pályázatok formai értékelését, de ennek folytatása mellett többek között az MNVH-hoz benyújtott projektötletek előzetes nyilvántartásáról, a kérelmek ellenőrzéséről is gondoskodik, és közreműködik a VM kiemelt projektjeinek lebonyolításában.

A NAKVI égisze alá tartozik a – különösen a roma integrációt elősegítő – Esélyegyenlőségi, a Magyar Falusi Turizmus, a Magyar Tanyákért, illetve IKSZT Programiroda is. Utóbbi a kistelepülések lakóinak számos, részben testre szabható szolgáltatást nyújtó Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek létrehozásában, szakmai támogatásában, ellenőrzésében működik közre. A NAKVI a helyi közösségek önszerveződését és fejlesztését támogató LEADER program részeként létrehozott területfejlesztő társulások, a „Helyi Akciócsoportok” munkájához is szakmai és információs hátteret szolgáltat.

A vidékfejlesztés mellett a termelői szaktanácsadás is fontos feladatot jelent. Az intézet Országos Szaktanácsadási Központként segíti a vidékfejlesztési tárcát ezen a téren, képzéseket tart a szaktanácsadóknak, valamint vezeti jegyzéküket.

Mint központi fejlesztő szakmai szolgáltató intézet és Országos Szakmai Vizsgaszerző Központ, a középfokú oktatás minden, a Vidékfejlesztési Minisztérium törvényben meghatározott illetékességi területén is közreműködik, támogatja a tárca illetékes szakfőosztályainak adminisztratív és szakmai munkáját. Feladata többek között az alsó- és középfokú szakmai képzés, továbbképzés alap-dokumentumainak elkészíttetése, előkészítése megjelentetésre. a különböző szintű és szakirányú (iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli) képzések és továbbképzések vizsgatételeinek elkészíttetése. Az intézet új tankönyvek, szakmai oktató videó filmek elkészítésében és kiadásában is közreműködik, az ágazati iskolákat tananyagokkal, módszertani és egyéb kiadványokkal, ismerethordozókkal látja el, országos szaktanári továbbképzéseket szervez, szakmai vizsgaelnököket, szakértőket készít fel, valamint előbbiek kiválasztásában is részt vesz. Az intézet nemzetközi kapcsolatok építésében, ápolásában is segít a hazai oktatási intézményeknek, a tanárok részére külföldi szakmai gyakorlatokat, pedagógusoknak, szaktanároknak külföldi szakmai tanulmányutakat, magyar és külföldi diákoknak farmgyakornoki programokat szervez. A NAKVI koordinálja a minisztérium tudományos szakfolyóiratainak kiadását, és elvégzi az ezzel kapcsolatos operatív és adminisztratív feladatokat.

Forrás: <em>NAKVI</em>

Cikk megosztása