A homokhátsági tanyai termékek népszerűsítésére indult projekt záró rendezvényén közel negyvenen vettek részt a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson. A Kamra-túra a homokháti tanyai gazdaságok megőrzése, életképességük és piaci pozíciójuk javítása érdekében, valamint a közvetlen értékesítés ösztönzésére indult a 2000-es évek elején. A hét éven át futó, hazai támogatást élvező homokháti speciális célprogram a táj megváltozott természeti, környezeti adottságaira, az egyre nehezebbé váló gazdálkodási körülményekre igyekezett megoldásokat, alternatívákat találni az itt élő és gazdálkodó embereknek.

Ennek érdekében kialakították a homokháti élelmiszerek védjegyét, a védjegyhasználat arculati kézikönyvét. A Védjegy arculatának kialakításához diákok között rajzversenyt hirdettek meg – számolt be az ötletgazda, Nagy Lászlóné projektmenedzser a jelenlevőknek.

A védjegy kialakításának célja a homokhátsági gazdálkodók (őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók) termékeinek piacra jutásának segítése, hozzájárulás a tájegység gazdaságának élénkítéséhez. Azzal a kifejezett céllal indították el a védjegyoltalmat, hogy a táj termékeit, élelmiszereit megkülönböztessék a Magyarországon kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerektől, valamint emeljék a homokháti élelmiszerek fogyasztási kultúráját.

A „Kamra-túra” Homokháti Gazdaudvar Hálózat tagjai a védjegyhasználatára külön kérelem nélkül, térítésmentesen jogosultak, regisztrációs díjfizetési kötelezettségük nincs. Aki nem tag, annak a védjegyhasználati jog megszerzése kérelemre indul, amelyet a védjegytulajdonos Bács-Kiskun Megyei Agrárkamarához kell benyújtani. A védjegyet csak érvényes védjegyhasználati szerződés birtokában, az arculati kézikönyvben előírt módon és célra lehet felhasználni.

A védjegyszabályzat megismerése után a megújult www.kamra-tura.hu honlapot mutatták be a rendezvényen. A még csak próbaváltozatként működő honlapot 2012. június végére fejlesztik ki. Az új honlap Komáromy Zoltán informatikai menedzser irányításával készül. Ez a weboldal egyszerűbb, vidámabb, könnyedebb lesz, mint az öt évvel ezelőtt elkészült honlap.

A tanyai termékek város-vidék együttműködés révén jutnak gyorsabban és nagyobb számban piacra. Ennek biztosított lehetőséget az az együttműködés, amelyet Kiskunfélegyháza, Tiszakécske, Soltvadkert, Jánoshalma és Izsák kötött a kistermelők előrejutásának segítségére.

Dene Orsolya, a megyei agrárkamara Tanyafejlesztési Programon nyertes kft.-jének ügyvezetője Tudással a homokháti tanyai gazdaságokért projekt eredményeiről számolt be. A Tanyafejlesztési Programnak köszönhetően megjelent új Szárazságtűrő növények című fajtaajánlót, illetve új ötleteiket mutatta be. A kft. a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által meghirdetett sokoldalú és fenntartható, vidékfejlesztéssel kapcsolatos országos, térségi és helyi fórumok, események szervezésére is benyújtotta projektötletét.

Zárásként a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke, Kőváriné Bartha Ágnes felhívta mindenki figyelmét a Hálózat további fejlesztésének fontosságára, valamint minden jelenlevőt az együttműködésre biztatott.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása