Szövetségünk válasza a nagykereskedelmi árrések letörésére a szociálisbolt-hálózat kiépítése – mondta lapunknak Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója tegnap, miután Pakson megnyitotta Tolna megye első szociális boltját, amelyet hamarosan még kettő követ.

A paksi üzlet az ötvenharmadikként regisztrált szociális bolt Magyarországon. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által életre hívott első ilyen boltot január 14-én nyitották Budapesten, a Ferencvárosban. Szociális bolt üzemel a fővároson kívül egyebek mellett Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Balassagyarmaton és Balmazújvárosban.

A Magosz azt tervezi, hogy ezek az üzletek Szociális Raktár Szövetkezet néven szerveződnek szövetkezetté. Elképzelésük szerint két-három megyénként létrehoznak egy raktárat, ahova a termelők közvetlenül szállítják be terményeiket, és a hálózathoz csatlakozott boltosok innen vihetik el az árut. Budai Gyula szerint minél több bolt csatlakozik a szociálisbolt-hálózathoz, annál kedvezőbb árakon tudják a fogyasztóknak kínálni az agrártermékeket. Emlékeztetett arra, hogy három hónapja, hetente még csak húsz mázsa almát értékesítettek a bolthálózatban, míg mára ez a mennyiség a hat-hétszeresére emelkedett.

"A szociális boltban a termelő rögzített áron beszállítja a zöldséget, gyümölcsöt, míg a Magosz meghatározza, hogy legfeljebb 15-20 százalékos haszonkulcsot lehet rátenni. Így fordulhat elő, hogy a szociális boltokban a nagybani piaci árnál olcsóbban lehet megvenni a mezőgazdasági árukat, ám az átlagosnál alacsonyabb haszonkulcsot ellensúlyozza a nagyobb forgalom" – hangsúlyozta Budai Gyula.

A szövetségi igazgató hozzátette: eddig nyolcszáz kiskereskedő jelezte, hogy csatlakozna a hálózathoz. Tolna megyében hamarosan Szekszárdon és Dombóváron is nyílik szociális bolt.
Forrás: MagyarHírlap

Cikk megosztása