Tizennyolc milliárd forintos programot dolgoz ki az agrártárca a tejágazat válságának enyhítésére - mondta Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára. A Magyar Agrárkamara eközben azt javasolta, hogy a földművelésügyi miniszter rendeletben tegye lehetővé az SPS támogatási rendszer bevezetését, mert a törvény körüli huzavona miatt százmilliárddal kevesebb támogatáshoz juthat az állattenyésztés.

A tejágazat válságának enyhítésére összesen 18 milliárd forintos programot dolgoz ki az agrártárca - jelentette be Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára csütörtökön a Magyar Agrárkamara küldöttgyűlésén. Az ágazat számára legalább ugyanekkora támogatást szorgalmaztak a tejtermelők hétfőn Budapesten tartott demonstrációjukon is. Az agrárkamara közleményében idézi a államtitkárt, aki arról számolt be, hogy az intézkedések egy részéhez Brüsszelnek is hozzá kell járulnia. Az EU Bizottságán múlik, hogy mikorra és milyen közösségi intézkedéseket dolgoz ki a tejipari ágazat megsegítésére. A magyar csomag része, hogy újabb, literenkénti 3-5 forintos támogatást lehet majd igénybe venni, de erre csak 2010-ben kerülhet sor, szintén uniós engedélyezés miatt - ismertette Gőgös Zoltán.

Az FVM 5-6 milliárd forintot akar a tejágazatra költeni az EU új kihívások kezelését szolgáló 5 milliárd eurós csomagjának Magyarországra jutó részéből. Az igazi megoldás azonban Gőgös Zoltán szerint az lenne, ha Magyarország bevezethetné az SPS támogatási rendszert, és takarmánytermő területhez juttathatná a földtörvény módosítása révén a tejtermelő gazdákat.

Forgács Barna, az Agrárkamara elnöke rámutatott: az SPS-törvény körüli huzavona következtében százmilliárddal kevesebb támogatáshoz juthat az állattenyésztés. A kamara ezért azt javasolja, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter rendeletben tegye lehetővé az SPS-rendszer 2010. január elsejei bevezetését.
Forrás: magyarország.hu

Cikk megosztása