Hagyományos aratófesztiválját rendezte meg Csorvás szombaton. A Csorvási Gazdák Mezőgazdasági Szövetkezet is ekkor ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. S LEADER-bemutatótermet is avattak a kisvárosban.

Kaszakalapálás követte a lovas fogatokon érkező tíz csapat látványos kisvárosi felvonulását a Csorvási Gazdák termelési központja melletti búzatáblában. A tikkasztó nyári melegben sokan népi gúnyát öltöttek magukra, mert ez is bírálati szempont már sok éve ezen az aratóversenyen. Szilágyi Menyhért polgármester hangsúlyozta, az idén nem a vetélkedés, hanem a hagyományőrzés kap nagyobb hangsúlyt. Örömmel üdvözölte a helyi iskolásokból verbuválódott csapatot, miközben arra emlékeztetett, hogy hajdan is az volt a szokás, hogy az iskola befejezése után a gyerekek besegítettek szüleik kenyérkeresetébe. Felhívta a figyelmet a polgármester arra, hogy amikor természetesnek vesszük a klimatizált kombájn létét, elődeink bizony megizzadtak a kézi kaszás aratáskor - a csorvásiak szándéka éppen ennek a hagyománynak az életben tartása. Sok család úgy érezte, ezt a nehéz munkát megmutatja fiainak, lányainak. Bertók László 3 unokájával érkezett a búzaföldre. Tamásnak, Ákosnak, Gábornak a lovas kocsi és a traktor tetszett nagyon. Az orosházi, 6 éves Brebovszky Zolika visszatérő látogató. Most se ment haza üres kézzel: egy kévét vitt az óvodájába, egyet pedig fővárosi rokonának mutatóba. S miközben az újkígyósi csapat szószólója, a kévekötő Horváth Antal felesége azt sorolta, hogy az elmúlt évek versenyein tanulta meg párja a népi "szakmát", kicsit odébb felismertük a diószegi Zsille Bélát. Az idén nem volt csapata, ezért verbuvált egyet Csorváson. Ő egyébként szemveszteség nélkül kaszál. Valaki megjegyezte kacagva: - Ez azt jelenti, hogy senkinek nem szúrja ki a szemét! Csorvás élen jár a hagyományápolásban: július 24-én, 25-én és 26-án ismét megrendezi a nemzetközi lakodalmas gasztronómiai fesztiválját is. A helyi specialitás versenyképes bárhol a világban, ezt mutatják be a LEADER-polcokon A LEADER-pályázat jóvoltából újabb létesítménnyel, helyi termékeket bemutató teremmel gyarapodott Csorvás. Dr. Gárdosi Péter, az FVM agrárpiaci főosztályának vezetője elismerően szólt a kezdeményezésről. Hangsúlyozta, a globalizáció idején ez egy lehetőség, hogy a helyben megtermelt értékekre felhívják a figyelmet. A világban mindenhol versenyképesek a helyi specialitások. Szilágyi Menyhért polgármester elmondta, a terem a LEADER-polcoknak ad helyet. Folyamatosan nyitva tart, ahol a csorvási Hudák szövőműhely, a békési kosárfonó, Kocsor Imréné, a békéssámsoni méhész, Diós László, a kardoskútiak biobodzája, a sámsoni pékáru, a térség híresen finom kolbásza vagy a helyi Eszter-tanya kínálata és gyönyörű hímzések láthatók. A csorvásiak várják azok jelentkezését, akiknek értéke van, hozza el, tegye a polcra.

forrás: BÉKÉS MEGYEI HÍRLAP

Cikk megosztása