Az uniós tagság öt éve végső soron eredményes volt a magyar mezőgazdaság számára, annak ellenére is, hogy az első két évben komoly problémákat okozott az alkalmazkodás - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az EU csatlakozás ötödik évfordulójának alkalmából tartott sajtótájékoztatón.
 

Mára letisztázódott például, hogy a gabonatermesztés igenis sikeres ágazat lehet, nem kell visszafogni a termelést, csak a tárolási problémákat kellett megoldani - amihez uniós forrásokat is sikerült társítani. Ugyancsak sikerágazat lehet a kertészetünk, mivel a megváltozott fogyasztói szokások igénylik a friss élelmiszereket. A termelés feltételeinek, hatékonyságának javítását célzó beruházásokat ugyancsak uniós pénzből tudtuk megalapozni, ahogyan az egyébként igencsak fejlesztésre szoruló állattenyésztés beruházásait is - mondta Gráf miniszter.

Bebizonyosodott, hogy csak a minőségi termékekkel tudunk versenyezni - ezt támasztja alá a miniszter szerint a borágazat eredményessége is. Ezt a célt szolgálja a tavaly útnak indított Minőségi Magyar Baromfi, és a pár hete bejelentett Minőségi Magyar Sertéshús védjegy alkalmazása is - mindkettő kritériumai előírják, hogy csak a hazai nevelésű, GMO mentesen takarmányozott állatok húsára kerülhet fel. Ezek a beruházások igazán csak a következő években éreztetik majd a hatásukat, de az már világosan látszik, hogy képesek vagyunk megállni a helyünket a közös piacon folyó éles versenyben - mondta Gráf József a Napi Gazdaság írásában. Szerinte a termelők is egyre jobban alkalmazkodnak az uniós adminisztrációs elvárásokhoz, bár az újabb állatjóléti, környezet- és természetvédelmi előírásokat tartalmazó keresztmegfeleltetési szabályok biztosan próbára teszik majd a gazdálkodókat.

A 2013 utáni támogatási időszakban az új Közös Agrárpolitikában csak az agrárium jelenlegi támogatási súlyának megtartását, a közvetlen kifizetésekre fordított összegek jelenlegi szinten való befagyasztását tudjuk elfogadni - mondta a Napi érdeklődésére Gráf József. Mint mondta, ez azért fontos, mert a magyar agrárium versenyképessége több téren is javításra szorul, szüksége van a KAP-ból finanszírozott támogatásokra - a befizető országok azonban egyre erőteljesebben szeretnék csökkenteni az európai mezőgazdaságra fordított összegeket.
 

Cikk megosztása