Az Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz Alapjának 68 millió eurós, több mint 19 milliárd forint összegű támogatásával határon átnyúló fejlesztéseket valósíthatnak meg az együttműködő magyar, szlovák, román és ukrán pályázók.

Ezt Baranyai András, az European Neighbourhood and Partnership Instrument (ENPI) Program budapesti közös szakmai titkárságának igazgatója mondta. A rendelkezésre álló összeg 10 százalékát gazdasági, 30 százalékát infrastrukturális, 20 százalékát intézményi, míg 25 százalékát természet- és környezetvédelmi fejlesztésre használhatják fel a felek - mondta a titkárságvezető. Kiemelte: a pályázóknak mindössze 5 százalékos fejlesztési forrást kell biztosítaniuk, a beruházások összegének 90 százalékát ugyanis az európai uniós, 5 százalékát pedig a nemzeti támogatás adja.

Hamarosan meghirdetik a pályázatot

Baranyi András tájékoztatása szerint a pályázati lehetőséget májusban vagy júniusban meghirdetik, s 90 nap áll majd rendelkezésre a támogatási kérelmek benyújtására. Hozzátette: a programban a négy országból tíz megye vállalkozásai, kamarái és érdekvédelmi egyesületei vehetnek majd részt. Magyarországról Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg, Szlovákiából Kassa és Eperjes, Romániából Szatmár és Máramaros, valamint úgynevezett szomszédos területként Szucsava, míg Ukrajnából Kárpátalja és Ivano-Frankivszki, illetve a szomszédos Csernovci megye a kedvezményezett. Az igazgató külön szólt arról, hogy a gazdasági és társadalmi fejlesztésre rendelkezésre álló 6,8 millió eurós, csaknem 2 milliárd forintos támogatást a pályázók a kis- és közepes vállalkozások közötti üzleti együttműködésre, befektetés-ösztönzésre, egymás gazdasági környezetének megismerésére, és közös marketingre, piackutatás kialakítására használhatják fel.

A Nyírségben ukrán együttműködés

Géresi József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ipartestületek és Kisvállalkozások Szövetségének elnöke elmondta: a nyírségi kisvállalkozások különösen az ukrán oldali kapcsolatok erősítésében érdekeltek, ezért együttműködési megállapodást kötöttek a técsői Felső-Tisza-vidéki Vállalkozók Klubjával. Ennek eredményeként elindult a közös vállalkozások létrehozása a határ két oldalán, nőtt a beszállítói tevékenység, valamint a kereskedelmi és a gépipari együttműködés. Most az Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz Alap támogatásával a piaci pozíciókat szeretnék tovább erősíteni.
 

Cikk megosztása